Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Емануил Йорданов: Контролът на специалните разузнавателни средства е никакъв

28 май 2021, 08:04 часа • 2718 прочитания

Контролът на специалните разузнавателни средства е никакъв. За това призна пред БНТ бившият вътрешен министър Емануил Йорданов. 

Йорданов поясни, че подслушванията са проблем на това управление. Трябва да се подобри контролът по отношение на специалните разузнавателни средства, но вместо да се направи това, службата, която се занимавала с експлоатацията, била извадена от МВР, настоя бившият силов министър. Емануил Йорданов даде пример, че подслушванията започнали още по време на НДСВ, когато Бойко Борисов бил главен секретар на МВР и имал пряко отношение по темата.

Според него, ако някои подслушва политици и мисли, че ще свърши някаква работа - това говори за много ниско ниво за неговата интелигентност. С подобни доказателства не е решено нито едно дело в България, посочи Йорданов.

Той допълни, че специалните разузнавателни средства се включвали за щяло и не щяло. Може да бъде шантажиран човек, който не знае какво говори, но нас трябва да ни интересува публичната позиция на политика, настоя бившият вътрешен министър.

Емануил Йорданов отбеляза, че искането за достъп до класифицирана информация е зле създадена, включително тези дейности не се контролирали по никакъв начин. В съдебните дела се вижда, че всичко е пълен майтап, изтъкна Йорданов. 

Според него цялата дирекция „Вътрешна сигурност“ трябва да бъде закрита, защото работата им не е задоволителна. Това, което вижда сега Йорданов е дежа вю. Той е на мнение, че се прекрачва границата на политическо влияние от 2009 година насам.

Йорданов се надява в 46-я парламент да види една по-добра законодателна картина. Той смята, че няма нужда от специализираните съдилища и прокуратура. Вие да сте видели някои от властта да се появява в специализирания съд, но тук таме по случайност може да се види някои бивш министър, оказва се, че делото му е образувано по нескопосан начин и получава оправдателна присъда, каза още Емануил Йорданов.

Окръжните съдилища и останалите не отстъпват по нищо на специализирания съд, добави бившият вътрешен министър.

Прочетете още по темата: Емануил Йорданов: Има драстични закононарушения по дела в спецсъда

Бивш вътрешен министър за промените в МВР: Пролет е - калинките летят

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес