Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Екзакта": Седем партии с шанс за парламента, ГЕРБ води убедително (ГРАФИКА)

25 октомври 2024, 11:15 часа • 1012 прочитания

Според последното проучване* на "Екзакта" ГЕРБ запазва водещата си позиция сред твърдо решилите да гласуват на предстоящите парламентарни избори на 27 октомври с подкрепа от 26,7%. Тази разлика поставя ГЕРБ значително пред основните си опоненти.

Коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Възраждане" се борят за второто място, като ПП-ДБ получава 14,6%, а "Възраждане" 14,3%. Тези близки резултати показват, че надпреварата за второто място остава оспорвана, с отчетливи различия в социално-демографския профил на подкрепящите ги избиратели. 

АПС (Алианс за права и свободи) на Ахмед Доган получава 8,1%, следван от "БСП - Обединена левица" с 7,5% и "ДПС - Ново начало" с лидер Делян Пеевски, с 7,3%. Още: В края на предизборната кампания: Как да гласувам с преференция и кои са номерата на партиите? (СНИМКИ)

"Има такъв народ" (ИТН) запазва подкрепата на 6% от избирателите, докато по-малките партии като МЕЧ (3,7%), "Синя България" (2,8%) и "Величие" (2,7%) остават под четирипроцентовата бариера, но все пак се борят за място в следващия парламент.

Делът на избирателите, които ще подкрепят други партии, е 6,3%, а опцията "не подкрепям никого" остава на нивото от 2%, без да участва в разпределението на резултатите.

Възможно ли е да има стабилно правителство?

71% от българите, участвали в настоящото проучване, не вярват, че е възможно след изборите на 27 октомври страната ни да има добро и стабилно управление.

29% от интервюираните са оптимисти. По-често допускат, че е възможно добро управление избиратели на ГЕРБ-СДС и на ПП-ДБ. Подобен отговор изразява очаквания техните партии да участват в управлението на страната.

Силно скептични към възможността да има добро и стабилно управление на страната след 27 октомври са избирателите на "Възраждане" (три четвърти от тях), както и привържениците на МЕЧ и на "Величие". Още: Каква ще е формулата в 51-вия парламент?: Проучване дни преди вота

42% от заявяващите категорично намерение да гласуват на 27 октомври, посочват, че е възможно след изборите страната ни да има добро и стабилно управление.

Болшинството от твърдо решилите да не гласуват на 27 октомври, отхвърлят възможността у нас да има добро и стабилно управление след изборите.

*Настоящото национално изследване на Екзакта Рисърч Груп е проведено в периода от 19 до 22 октомври 2024 г. Интервюирани са 1050 пълнолетни българи в 71 населени места на страната. Работено е със стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално-демографски признаци. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано интервю “лице-в-лице”. Максимално допустимата грешка при 50%-те относителни дялове е +/- 3%.

Изследването е реализирано със средства на „Екзакта Рисърч Груп” като част от изследователската програма на агенцията. 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес