Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт смята, че Борисов се е държал правилно по въпроса с Косово

09 юли 2019, 07:55 часа • 2438 прочитания

Няма признание на Косово от целия Европейски съюз и изказването на Бойко Борисов беше в рамките на дипломатическия тон. Това заяви доц. Наум Кайчев във връзка с думите на Борисов за новия върховен представител на ЕС по външните въпроси Жозеп Борел, че той трябва да съблюдава европейската гледна точка за Косово, а не испанската. Припомняме, че Испания не признава Косово.

На въпрос каква всъщност е политиката на ЕС към Косово, Кайчев обясни пред БНТ, че ЕС се съобразява с резолюцията на ООН 1244, която по-скоро е в подкрепа на сръбската гледна точка, но и с решението на Съда на Хага, че актът на самото Косово за независимост не противоречи на международното право. Това е неутралитет, обобщи доцентът.

Според Кайчев Борел трябва да се съобразява с интересите на 28 страни-членки на ЕС (с Великобритания засега) и да бъде продължен диалогът между Прищина и Белград.

Същевременно Кайчев изрази изненада, че външният министър на Сърбия Ивица Дачич е насочил вербалния огън към България, но предупреди, че често сръбски политици говорят с език тип „Югославия” към чужди държави, принадлежали някога към Югославия. Тази лексика – на „ти”, е неприемлива. Припомняме, че Дачич каза на Борисов, че „ти, Бойко, трябва да уважаваш позицията на Европейския съюз, а не да държиш лекции на Борел”, като уточни, че ЕС не признава, че Косово е независима държава.

Предизвикателство ще е двустранните ни отношения със Сърбия да бъдат изградени на стабилна основа, подчерта Кайчев. Той смята, че може в преговорния процес на Сърбия за влизане в ЕС да има трудни моменти и добави, че ако Белград смята, че има алтернатива на членството на ЕС, агонията на Сърбия само ще се удължи.

Каква беше реакцията на България заради Дачич - припомнете си в този материал!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес