Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт: Машинното гласуване може да се въведе до изборите през 2021 г.

20 февруари 2020, 20:15 часа • 3278 прочитания

В България може да се въведе машинно гласуване за евроизборите през 2021 г. Това заяви пред Нова телевизия Стефан Манов от Обществения съвет към ЦИК.

Експертът даде пример с Белгия, където вече се гласува по машинен път. "Има 30 000 машини в 15 000 секции. На евроизборите от 2019 г. те направиха избори 6 в 1 - за национален парламент, за местни парламенти, за Европарламент с технология, подобна на нашата, т.е. тактилна машина", каза още Манов.

Той обясни, че чрез тактилната машина избирателят докосва екрана, след което се отпечатва контролна разписка. Тя позволява гласоподавателят да се увери, че машината не променя вота му.

Според експерта хартиените бюлетини биха могли да са източник на грешки. "Това го видяхме на евроизборите през 2019-а, където основният проблем беше, че секционните избирателни комисии трябваше да работят с два потока данни - от хартиените бюлетини и от машините. Машините доказаха, че СИК не отчитат преференции в хартиения вот", заяви той, цитиран от БГНЕС.

"Действащите текстове в Изборния кодекс предвиждат в 9 400 секции да се гласува с машини. Това са секциите, в които има над 300 избиратели по списък. Трябва да има резерв от няколко хиляди машини, за да не възникват проблеми", добави още Манов.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес