Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Драмата във ВКС приключи, ясно е кой ще е новият заместник на Лозан Панов

20 февруари 2018, 14:32 часа • 1347 прочитания

Оставката на зам.-председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Красимир Влахов беше приета от съдийската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС). На негово място ще встъпи в длъжност Светла Димитрова, която беше предложена от председателя на ВСК Лозан Панов, съобщава "Правен свят".

Между членовете на колегията и днес не липсваше напрежение по темата. По иначе вече безспорния казус, все пак се проведе дебат на тема кога да бъде освободен съдия Влахов, кога да бъде назначена предложената на негово място от Панов – Светла Димитрова, кога да бъде преназначен съдия Влахов като редови магистрат в Гражданската колегия на ВКС.

Според предложението на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) към Колегията и трите процедури трябва да се осъществят считано от датата на встъпване на новия заместник т.е. Светла Димитрова. Това предизвика реакция сред съдебните кадровици, тъй като според мнозинството съдия Димитрова не може да встъпи в длъжност преди мястото на зам.-председател на съда да бъде освободено.

В крайна сметка беше решено, че освобождаването и преназначаването на съдия Влахов, респективно замяната му със съдия Димитрова, трябва да стане факт днес (20 февруари).

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес