Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ДПС зададе два въпроса на Европейската комисия след скандала с Nexo

19 януари 2023, 15:26 часа • 3460 прочитания

Евродепутатите от ДПС поискаха Европейската комисия да се задейства с регулации след скандала с криптобанката "Нексо" (Nexo) у нас. В писмен въпрос до ЕК Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели призоваха за обща европейска регулаторна рамка, с която да се предотврати финансирането на политически партии и субекти от "съмнителни криптокомпании".

Искането на евродепутатите от ДПС идва на фона на разпространената информация, че служители на компанията са финансирали кампанията на "Демократична България" за предишните избори. От ДБ казаха, че даренията са едва 10-11% от общите за формацията в рамките на 4 кампании. ОЩЕ: Христо Иванов за "Нексо": Не сме влизали в сделки с никого от дарителите ни (ВИДЕО)

Припомняме, че прокуратурата и ДАНС влязоха в офисите на криптобанката миналата седмица. Четирима души са обвинени за организирана престъпна група за пране на пари, извършване на банкови дейности без нужния лиценз и други. Двама от обвинените се издирват.

В текста си към ЕК делегацията на ДПС подчертава интереса към използването на криптовалути за политически дарения и ежедневното увеличаване на участието на криптокомпании в политически кампании. С писмото до Европейската комисия тримата евродепутати от ДПС изразяват съмненията си за заобикаляне на закона в случаите, когато отделни служители или ръководители на тези компании правят лични дарения за определена политическа партия.

„Такъв е и случаят с България, в която след мащабно международно разследване се установи, че криптокомпания, замесена с пране на пари в огромни размери, включително на руски олигарси и терористични организации, е финансирала чрез свои служители определена политическа партия", гласи призивът.

От ДПС питат: "При такава несигурност и бързо развиваща се криптоиндустрия, предвижда ли Комисията създаването на обща европейска регулаторна рамка, с която да предотврати финансирането на политически партии и субекти от съмнителни крипто компании? Как Комисията предвижда да защити европейската демокрация, когато представители на политически субекти, чрез получаването на средства от престъпни организации, биват избирани на ръководни позиции, включително и в Европейския парламент?".

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес