Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Донев за проектокабинета на Габровски: Професионалисти в своите сфери, надявам се да бъдат избрани

13 декември 2022, 14:50 часа • 1166 прочитания

"От повече от 2 месеца изразявам искреното си желание и надежда за това България да има редовно правителство. Надявам се това, което като проектосъстав предложи проф. Габровски - това са едни хора, които са професионалисти в своите сфери - да бъдат избрани и час по-скоро България да има редовно правителство, което да я преведе през кризите". Това заяви служебният премиер Гълъб Донев на брифинг във вторник. Същото мнение изрази и военният министър Димитър Стоянов.

Утре, 14 декември, Народното събрание трябва да гласува състава на проектокабинета на проф. Николай Габровски с мандата на най-голямата по численост парламентарна група - на ГЕРБ-СДС.

"За да имаме устойчивост и предвидимост на политиките, които ще се изпълняват", аргументира се Донев защо иска редовен кабинет.

ОЩЕ: Партиите за кабинета "Габровски": От "Няма да размислим" до "Отзад стърчи Борисов" (ВИДЕО)

ОЩЕ: Агне или вълк? Какво се крие зад правителството на проф. Габровски?

Служебният премиер бе попитан и какви мерки ще вземе, за да не бъде повишена толкова цената на газа за януари 2023 г. Вчера "Булгаргаз" предложи на КЕВР с 40% по-висока цена спрямо декемврийската - 204,53 лв. за мегаватчас. "Това не е прерогатив на служебното правителство, на нито едно правителство", отвърна Донев. "Това са търговските закони".

"Цената, която е предложена на КЕВР от „Булгаргаз“, това е наблюдение на международните пазари. Ние направихме открити, прозрачни, предвидими процедури и цената на природния газ падна под историческите 140 лева. Това повишение, което в момента се предлага, е съобразено с търговската конюнктура. Тези 40% са в рамките, поносими за бизнеса. Цената за България е една от най-ниските цени в Европа", каза той.

Според него са осигурени количества за българската икономика и бизнес. "Осигурили сме това, което страната потребява. Имаме излишъци, които се търгуват на газовия хъб „Балкан“". Част от разговорите между Радев и Ердоган са били за допълнителни доставки на газ, допълнителни пътища за доставка до страната ни, посочи той. "Това ще допринесе за сигурен пазар, по-голяма независимост на българските потребители".

Относно удължаването на бюджет 2022, което бе отложено в ресорната парламентарна комисия днес, Донев каза, че ако утре се гласува редовно правителство, то има пълна свобода и права да предложи нещо друго освен удължителния закон за бюджета.

За протеста на пътните строители служебният премиер каза: "Те излизат за защита на техните трудови права – една съвсем нормална реакция. Има дисбаланси, диспропорции по тази политика от много правителства до момента. Задълбочавани са с години. Не може едно служебно правителство с кратък мандат да реши в цялост този проблем, който седи не само пред АПИ, а и пред други министерства и агенции. Работим по това справедливите искания на работещите да бъдат приведени в действие до известна степен", каза той.

А за протеста на служителите на МВнР добави: "Още в петък от трибуната на НС казах, че по техния казус се работи. Това, което направихме с колегите в МВнР и Министерство на финансите, е цялостен анализ на политиката по доходите".

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес