Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Донев: ЕК ни благодари за помощта за Турция, не сме получили заявка от Сирия

06 февруари 2023, 17:07 часа • 1775 прочитания

Служебният премиер Гълъб Донев изказа "искрени и дълбоки съболезнования" на близките и роднините на загиналите в Югоизточна Турция и Сирия. Днес там имаше две фатални земетресения от над 7 по скалата на Рихтер, които отнеха живота на общо около 1900 души.

По думите му - България е готова за "всякакво съдействие" за южната ни съседка. Донев потвърди за заминаването на двата самолета „Спартан“, за да окажат съдействие на местните власти. "Пратили сме 73 спасители, над 30 единици специализирана техника за разчистване на последствията от тежкото земетресение, пет кучета от Червения кръст. Правителството, Столична община и БЧК реагираха бързо. Европейската комисия изрази огромна благодарност на България за бързата реакция", заяви той.

"Имаме готовност за допълнителна хуманитарна помощ, ако Турция я поиска. Чакаме списък на необходимостите – палатки, вода, храни, медикаменти. Още няма такъв изпратен списък. В непрекъсната връзка сме с посолството на Турция. Нашите екипи на място в Турция ще получат информация от местните власти", добави служебният премиер.

Относно другата засегната държава той заяви, че засега не сме получили заявка от Сирия за оказване на помощ. "Нашите екипи са съсредоточени основно в Турция", каза Донев.

В ранните часове на понеделник трус от 7,8 по Рихтер разтърси Югоизточна Турция в района на Газиантеп, както и Сирия. В обедните часове последва още едно ужасяващо земетресение от 7,5 по скалата на Рихтер.

Освен жертвите, има хиляди ранени и десетки разрушени сгради. Броят на загиналите вероятно ще продължава да расте.

ОЩЕ: Сеизмолог: В България няма опасност от голямо земетресение като това в Турция

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес