Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Донев: Част от ГКПП "Капитан Андреево" ще стане стратегически обект за националната сигурност

12 октомври 2022, 10:17 часа • 1936 прочитания

Част от ГКПП "Капитан Андреево" ще добие статут на стратегически обект за националната сигурност. Това обяви служебният премиер Гълъб Донев в началото на редовното заседание на Министерски съвет на 12 октомври.

"Помните как започна мандатът на служебното правителство – с информация за проблеми по контрола на животни и стоки, които влизат в ЕС през ГКПП „Капитан Андреево“. В края на мандата ни предстои да вземем решение, с което части от ГКПП "Капитан Андреево" ще придобият статут на стратегически обекти от значение за националната сигурност", заяви той.

"Целта е да върнем сигурността и качеството на контрола на стоките, които влизат в ЕС. Няма да допуснем българската граница, която е външна на ЕС, да се използва за вътрешнополитическа употреба. Категорични сме, че мястото на България е в Шенгенското пространство", каза още Донев.

ОЩЕ: БАБХ спечели едно от делата срещу "Евролаб 2011" във ВАС

Той припомни още, че на 12 октомври 1869 г. в Браила (Румъния) е учредено Българското книжовно дружество. Днес Българската академия на науките (БАН) отбелязва 153 г. от създаването си.

"Ще е полезно да припомним думите, с които започва първият брой на периодическо списание: „Великият урок на историята вече се оценява прилично в нашия просветен век. Този урок ни показва, че без наука народите не могат да направят нито крачка напред в развитието и усъвършенстването си. Не могат да се сдобият с добро и качествено бъдеще“. Да следваме идеите на хората на знанието. Честит празник на българските учени!", поздрави Донев.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес