Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дончева към Борисов: Разграничаването става като се разграничат фирмите в Дубай

17 февруари 2016, 08:30 часа • 6521 прочитания

Опасявам се, че трябва да се съглася с Валентин Златев. Ако нямаш пари, защо правиш конкурс за АМ „Хемус”? Ако процедурата е законна, защо се спира? Управлението на държавата не може да е иди си-ла си. Държавното управление не може да е раздаване на обществени поръчки по усмотрение. Не е работа на никой премиер да казва еднолично и да спира така поръчки. Това заяви лидерът на Движение 21 Татяна Дончева.

Дори да е от кефа на Борисов, това са абсолютно забранени неща. Лиляна Павлова ако е нормален министър, ще подаде оставка. Само в тоталитарни държави се прави така – аз давам поръчките и аз ги вземам. Между другото трябва да се види вярно ли е, че във всяко министерство и агенция има човек, който отговаря пред управляващите за обществените поръчки. Вярно ли е, че зъболекарят на министър-председателя има особена роля в строителния бизнес, попита язвително Дончева от ефира на bTV.

Не може Северна България да е трета, четвърта категория по отношение на инфраструктурата и всичко да е в Южна България. Няма обещал съм и не съм обещал – има необходимост Северна България да бъде развивана и това не зависи от отношенията на Борисов с Пеевски и Златев, подчерта Дончева. Истинското разграничаване става като се разграничат фирмите в Дубай, многозначително каза тя.

По отношение за КТБ Дончева призова да се вадят безлимитните кредитни карти и преференциалните договори и да се изяснява кой е бил на хранилката. Припомняме, че Татяна Дончева беше адвокат на обвинената за кражба на 206 млн. лева от КТБ касиерка Маргарита Петрова. Знам само за някои неща в КТБ – вижте вицепрезидента Маргарита Попова, зам.-главния прокурор Борислав Сарафов и депутата от БДЦ и бивша дясна ръка на Бареков – Светлин Танчев и майка му. Нека видим във времето какви са отношенията около тях с КТБ – кой какъв е бил и какъв става, каза Дончева.

Дори Виктор Понта не е подадакващ на Европейския съвет и затова Румъния стигна дотук. Трябва да си направим реформите, защото това ще ни е от полза на нас, държавата трябва да служи на нас, а не да изпълним някакви изисквания на Брюксел. В Румъния завъртяха колелото, у нас – не, заяви Дончева. Занимаваме се с ерзас упражнения, защото искаме да отчетем нещо някъде, а не да направим нещо за нас, сигурна е тя. По думите ѝ България има стратегическо положение на Балканите и ако позволяваме, ще продължават да ни скачат по главата отвън – така се прави с всеки слабак. Ние сега сме като заека във вица по отношение на Русия и САЩ/ЕС – едните ни бият, защото сме с шапка, а другите – защото сме без, заяви лидерът на Движение 21.

Татяна Дончева не очаква новият проект на Местан да преуспее. Според Дончева при следващите избори Турция може да остави три секции – в Анкара, Истанбул и Одрин и колкото гласуват, толкова. От зората на демокрацията се знае, че Ахмед Доган е руски човек, коментира Дончева.

За финал Дончева пожела на вота на недоверие да има хубав дебат, с аргументи. Доброто представяне има значение за общественото мнение, смята тя, макар да не очаква вотът да свали кабинета. Все пак по мнението ѝ предсрочни избори може да се очакват - и заради начина, по който Борисов си изпусна нервите на срещата с българската общност в Лондон. Има възможност да се кандидатирам за президент, но още е рано, завърши Дончева.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес