Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дончев: България 10 години нямаше да получава транзитни такси

02 декември 2014, 15:58 часа • 22823 прочитания

Не е коректно да се говори за получаване на транзитни такси от България в размер на 400 милиона евро годишно, тъй като тя ще трябва първо да изплати своя дял от строителството на газопровода. Това каза на пресконференция в Министерски съвет Томислав Дончев.

Той посочи, че според договореностите страната ни има сериозен дял в общата сума на проекта, която се е увеличила няколкократно през последните години.

„Така че около 10 години не можем да разчитаме на никакви транзитни такси от „Южен поток”, докато не изплатим своя дял, който е 50% от общото дружество, каза още Дончев.

Според него преговори между Русия и отделна страна по трасето на газопровода не могат да се водят, проблемът е между Брюксел и Москва.

Той не отхвърли възможността, дори и да няма клауза за неустойка, рискът от завеждане на съдебно дело от една от страните си остава реална. Министър Теменужка Петкова напомни, че служебният министър Щонов е уведомил прокуратурата за незаконни действия на Българския енергиен холдинг за увеличаване на капитала на общото дружество с руската страна.

Ситуацията е сложна и нека да направим опит, допълни Дончев, цитиран от Фокус.

„Днес, в рамките на деня, проведох серия от телефонни разговори с ЕК. Ситуацията предизвиква тревога. Обясних, че това не е абстрактен проблем за нашата страна. Има много измерения – и политически, и външнополитически, икономически, юридически”, заяви Дончев. По думите му, въпреки решението за спиране на проекта, част от процедурите са в ход.

„Получих уверение, че предвид важността на приоритета, България в съкратени срокове може да разчита на съдействие. Приех с благодарност това уверение, но обясних, че една помощ от европейска страна не може да бъде считана за алтернатива на „Южен поток” – може само да бъде първа крачка”, допълни Дончев.

Той уточни, че България трябва да бъде добър член на ЕС, да информира ЕК за всичко, което прави, но наред с това да защитава интересите си. „Нямаме намерение да стоим и да чакаме, за да видим какво ще се случи. Ще действаме по правилния начин. България може да се окаже губеща и това не може да бъде допуснато”, каза още Томислав Дончев.

България не може да бъде разменна монета в тази сложна геополитическа ситуация, допълни Дончев. „Трябва да й бъде оказана помощ и съдействие от нейните партньорите. Ситуацията не може да бъде решена чрез сепаративни преговори на една държава. Те биха могли да се случат, ако някоя от европейските институции натовари министър-председателя с тази задача. Търсейки какъв е алгоритмът на действие от българска страна, по отношение на точния размер на средствата, те са 191 млн. лева”, заяви Дончев. По думите му, това не е основание да се стартира съдебна процедура. „Но риск от такава процедура винаги има. С всяка газова връзка по-малко, България губи. Ако проектът го няма, това е загуба за България”, коментира още Томислав Дончев.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес