Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Джо Байдън вече е идвал в България, подкрепил ни за НАТО и Европейския съюз

19 януари 2021, 23:30 часа • 3084 прочитания

46-ият президент на САЩ, който ще встъпи в длъжност в сряда, е бил в София. На 1 септември 1999 година Джоузеф Байдън е най-високопоставеният демократ в Комисията по международни отношения на Сената на САЩ, на която по-късно става председател. Тогава той се среща в София с българския президент Петър Стоянов, припомня 24 часа.

“Това беше малко преди посещението на Бил Клинтън в София, когато за пръв път в историята американски президент посети страната ни и заяви, че България има всички основания за членство в НАТО и ЕС. Както и че това трябва да се чуе ясно и в Америка, и в Европа. По този повод и в София дойдоха представителят на Сенатската комисия по външна политика Джо Байдън, а по-късно и министърът на отбраната Уилям Коен – отново за пръв път в историята на нашите отношения тук бяха политици от такъв ранг“, спомня си тогавашният български държавен глава пред 24 часа.

“Срещата ни със сенатор Байдън премина много сърдечно и много плодотворно. В края на срещата той ми каза, че в негово лице България вече има истински адвокат за приобщаването ни към западния свят, и изпълни обещанието си. Нека припомня, че дотогава западните лидери гледаха на България като на съветски сателит и малцина изобщо допускаха, че един ден може да станем членове на НАТО и ЕС. Така че, да, новоизбраният американски президент Джо Байдън е идвал в София и беше наистина един от адвокатите за членство на България в НАТО”, разказва още Петър Стоянов.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес