Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутатите ще обсъждат електронното гласуване след проведения референдум

19 януари 2016, 18:19 часа • 4145 прочитания

Решението за електронното гласуване, взето след проведения национален референдум, влиза за обсъждане в парламента. Това решиха депутатите от парламентарната комисия по правни въпроси. Решението въпросът за референдума да влезе за обсъждане в парламента беше подкрепено от 12 депутати, а трима бяха против.

Проведеното миналата година заедно с местните избори национално допитване не събра достатъчно подкрепа и за това въпросът отива в парламента, предава БНР.

Според приетото проекторешение от правната комисия възможността да се гласува и дистанционно по електронен път трябва да стане при разписани законови гаранции за тайната на вота, гражданския контрол при изборния процес и сигурността на информационните системи.

Председателят на правната комисия депутата Данаил Кирилов от ПГ на ГЕРБ изтъкна, като предимства на електронното гласуване, че така ще се намали възможността за грешка и измама и броят на невалидните гласове ще бъде намален, посочва "Фокус".

Народният представител от Чавдар Георгиев от ПГ на БСП изрази мнението си, че президента Росен Плевнелиев е инициирал противоконституционен референдум.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес