Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за чужденците, свързани с Brexit

20 март 2019, 14:18 часа • 1072 прочитания

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за чужденците, свързани с британските граждани в България след Brexit.

Законопроектът бе приет единодушно със 89 гласа "за". Измененията са внесени от Министерски съвет. Част от разпоредбите са във връзка с оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз без споразумение.

След Brexit Обединеното кралство ще бъде трета страна и влизането и пребиваването на британските граждани в България ще се извършва при условията и по реда на Закона за чужденците.

Изключение от това положение ще представляват очертаните с предлаганата уредба случаи на британски граждани, които са се установили и са изградили трайни връзки с нашата страна и членовете на техните семейства - в посочените в законопроекта случаи.

Целта на уредбата е да запази правата на пребиваване на тези лица такива, каквито са към момента на оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС. За тази цел е предвидена специална процедура по пререгистрация на всички граждани от посочените в законопроекта категории.

Една част от предложените промени се налагат с оглед на уреждане на статута и пребиваването в България на непридружените деца-чужденци, а именно чрез издаване на разрешение за продължително пребиваване в страната до навършване на пълнолетие.

Законопроектът е и във връзка с необходимостта от правна уредба по отношение на разрешаването на спорове между родители на деца-чужденци. С измененията се предлага да се създаде Регистър на краткосрочно настанените чужденци, съдържащи данни за настанените чужденци.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес