Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутатите отхвърлиха ветото на административния кодекс

13 септември 2018, 11:23 часа • 3566 прочитания

Парламентът отхвърли президентското вето върху Административнопроцесуалния кодекс (АПК).

"За" повторно приемане на промените в административния кодекс гласуваха 146 народни представители, "против" бяха 69, а "въздържали се" нямаше, с което ветото бе преодоляно от депутатите.  След гласуването от БСП обявиха, че ще сезират Конституционния съд заради измененията. 

Обсъжданията на мотивите на ветото и опозицията продължиха близо 2 часа. 

Промените в АПК бяха приети от Народното събрание на 25 юли и върнати за ново обсъждане от държавния глава Румен Радев на 1 август.

Президентът оспори общо 16 разпоредби от закона. Според него с тях уредбата се отдалечава от основни конституционни начала и деформира традиционни принципи и постижения на административното право. Президентът смята, че с промените ще се намали интензитетът на защитата на правата на гражданите и юридическите лица, свързани с актове, издавани от позицията на власт и изискващи подчинение.

Държавният глава изрази несъгласие с разпоредбите за правилата за подсъдността, закритите съдебни заседания, драстично увеличените такси в касационното производство и премахването на касационната инстанция в редица специални закони (специално за обжалване на ОВОС).

Това е деветото вето на президента Румен Радев. До момента Народното събрание подкрепи само това върху Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес