Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутатите одобриха графика за изграждане на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ“Козлодуй“

18 декември 2023, 12:14 часа • 3368 прочитания

Народното събрание одобри проекторешение с график за изграждане на 7 и 8 блокове на АЕЦ "Козлодуй" по американска технология.

Вносители на решението са Бойко Борисов (ГЕРБ), Кирил Петков (" промяната - Демократична България"), Делян Пеевски (ДПС), Делян Добрев (ГЕРБ). 

С него се възлага на правителството да бъдат предприети действия за изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ“Козлодуй“ с технология AP1000.

Министърът на енергетиката трябва предприеме действия за увеличение на капитала на "АЕЦ Козлодуй" ЕАД с парична вноска в размер на до 1 500 000 000 лв, с цел увеличаване капитала на "АЕЦ Козлодуй — Нови мощности" ЕАД в същия размер. Енергийният министър: Държавата трябва да е собственик на новите блокове в АЕЦ "Козлодуй"

"Министерският съвет, чрез министъра на енергетиката, до 31 март 2024 г. да предприеме всички необходими действия за вземане на решение по Закона за безопасно използване на ядрената енергия за изграждане на блок 7-ми с технология АР 1000, съгласно индикативен график", гласува НС.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес