Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Денков: Разочарован съм от българските евродепутати, които и в ЕП създадоха разделения (ВИДЕО)

22 ноември 2023, 15:09 часа • 4153 прочитания

"Разочароващо е, че част от българските евродепутати днес не подкрепиха усилията ни по темата Шенген, а се опитаха да създадат абсолютно излишно разделение", каза в своите заключителни думи премиерът акад. Николай Денков.

Това обяви в заключителната си реч пред европейските депутати българският премиер акад. Николай Денков. Той взе участие в дебата "Това е Европа" в Страсбург, а след края на откриващата му реч общо 11 от 17 български евродепутати взеха думата и използваха трибуната на ЕП за остри критики към кабинета. Прочетете думите им ТУК

"Образуването на коалицията, която управлява в момента България, беше единствената възможна проевропейска опция за управление, което да внесе стабилност в страната", подчерта Денков и изрази благодарността си към работата с вицепремиера Мария Габриел по отношение работата на властта 

Още: Денков пред евродепутатите: Путин има апетити към България, затова ни трябва пълна интеграция в ЕС (ВИДЕО)

В отговор на обръщението на Денков мнозинството от евродепутатите призоваха да се сложи край, веднъж завинаги, на дискриминацията на българските и румънските граждани и поискаха Съветът да гласува присъединяването на двете страни към Шенген преди края на 2023 г. Членовете на ЕП приветстваха проевропейското правителство в страната и наскоро приетите реформи, но призоваха за бързи действия по отношение на използването на средствата от ЕС. Някои от тях поискаха от България да "затвори вратичките", позволяващи заобикалянето на санкциите за руския газ и да направи повече за защитата на околната среда, правата на малцинствата и да подкрепи разширяването на ЕС към страните от Западните Балкани.

"България никога по време на нашето управление не е нарушавала европейските регламенти и закони по отношение на преработката и износа на нефт и нефтопродукти. Всякакви спекулации и слухове трябва да бъдат и ще бъдат опровергани с факти", каза той по отношение критиките за дерогацията на България.

Премиерът Денков бе категоричен, че прогресът на България по отношение на върховенство на закона вече дава резултати. "Страната ни бе класирана на първо място по напредък със справянето с корупцията", бяха част от думите на министър-председателят пред евродепутатите.

Още: Европарламентът иска успешна ротация между Денков и Габриел заради еврозоната и Шенген

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес