Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Демократична България“: С подвижни секции ДПС контролира вота в Пазарджишко (ВИДЕО)

11 ноември 2021, 13:52 часа • 1300 прочитания

„Демократична България“ подаде сигнал до прокуратурата за контролиран от ДПС вот с подвижни секции. Ето какво каза в Студио Actualno Антоанета Цонева, водач на листата на „Демократична България“ в Пазарджик:

„В община Батак и в община Сърница има създадени подвижни избирателни секции. Ние оспорваме начина, по който това се прави. Вчера разглеждахме документацията по случая, днес втората в листата в Пазарджик адвокат Александра Стеркова е на дело в Административния съд в града, има полицейско разследване и по двата случая. Мога да твърдя с пълна убеденост, че ДПС се опитват да контролират вота на българските мюсюлмани по един брутален начин. Всъщност те записват хора в тези секционни комисии, за да могат да обикалят по техните домове и да са абсолютно убедени как хората ще гласуват. Давам един пример: На миналите избори в Сърница имаше такава секция, където са гласували 200 души. За да гласуват 200 души в една такава секция са необходими 50 часа. Като изчислим вречето за придвижване, времето за гласуване, времето за попълване на документацията, е изключително спорно как се постига такъв резултат и от тези 200 гласували над 90% са за ДПС. Много им е важно на ДПС това. Имаше разследване на „Свободна Европа“ в разградско как изведнъж много хора се инвалидизират, хиляди, за да могат да гласуват с тези подвижни комисии. И какво се случи? Самото ДПС отправи послания за граждански арести на полицаите, които се занимават с тези случаи. Аз по-голяма арогантност отдавна не бях чувала. Знаем за технологиите, които ДПС върхушката използва по време на избори, но това според мен мина всяка граница.

Засякохме се с водача на листата на ДПС Йордан Цонев в Пазарджик и очи в очи му казах, че ще срещне страхотния ни отпор. И ние с нашите представители в тези комисии, с нашите застъпници, с делата, които водим срещу създаването на такива секции, ще се противопоставим много остро на тази технология за контролиране на вота.

Виждате от това, което казваме, че това е техният опит да контролират хората в тази феодализирана от тях в определени части територия. А това пък е нашият опит да освобождаваме тази територия. Всеки един глас, изтръгнат от тези места, всяко едно гласуване по убеждения, без страх, за нас е голяма победа. И няма да се оттеглим нито от Сърница, нито от Батак, нито от другите места, защото отказваме да приемем, че българските мюсюлмани ще бъдат използвани за щит срещу далаверите на ДПС и усилието им да гледат на публичния ресурс като на плячка. Тези хора там трябва да бъдат свободни, да гласуват по убеждения, да гласуват информирано, а не контролирано.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес