Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ДБГ: Липсва политическа воля за борба с корупцията

09 октомври 2017, 19:41 часа • 1382 прочитания

Липсва политическа воля за борба с корупцията и това се видя при провала на заседанието на КСНС. За това алармират от партия "Движение България на гражданите" (ДБГ) в позиция, изпратена до медиите.

Реални действия за борба с корупцията отново няма. Политиката на отлагане с цел смазване на борбата с корупцията продължава. Пародийните опити обществото да бъде убедено в обратното, могат да заслужат „Златна Малинка“, ако такова се дава за имитация на реформи.

Докато дебатът е свързан само с назначаването и oсвобождаването на шефа на антикорупционното звено, то резултат в посока на борба с корупцията няма да има.

Основният въпрос е как да бъде независим органът за борба с корупцията по високите етажи. Два от вариантите са – контрол на власт върху власт, при която Народното събрание избира, а Президентът назначава ръководството на звеното, както и избирането на електорално тяло от всички институции и граждани, което след това се разпуска.

И ГЕРБ, и БСП, които представиха законопроекти, отказват правото на българските граждани да се включат в тази битка, изключвайки всякаква възможност за защита на самоличността им при подаване на сигнал. В държава, в която властимащи публично заплашват журналисти, правото за подаване на неподписани сигнали, съдържащи доказуеми факти, е задължително.

За постигане на реална борба с корупцията е необходимо освен включване на гражданското общество и гарантиране на независимостта на антикорупционното звено, да бъде предвидена възможност за външен периодичен одит от партньорски служби.

Приемането на закон за борба с корупцията е важен и в контекста мониторинга на Европейския съюз, който ще излезе през декември тази година, и предстоящото председателство на Съвета на ЕС.

Представляващите различните институции са задължени да загърбят политическата си принадлежност и да бъдат представители на хората, за които борбата с корупцията е от първостепенно значение, завършва позицията на ДБГ.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес