Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ДАНС предали справката за Gemcorp в прокуратурата, от ПП приветстват всяка проверка

02 февруари 2023, 19:47 часа • 2319 прочитания

Държавна агенция „Национална сигурност“ е сезирала Прокуратурата за Gemcorp, а САЩ санкционираха с Магнитски един от основните инвеститори при създаването на компанията - Сергей Адониев. Това написа Десислава Трифонова от ГЕРБ в профила си в социална мрежа.

След като от името на ПГ на ГЕРБ-СДС беше изпратен сигнал до ДАНС за подписания Меморандум за разбирателство между Министерство на енергетиката, Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation, от Агенцията са изпратили писмен отговор до Трифонова, в който съобщават: 

"След извършена проверка от съответните органи на Агенцията, получените резултати са обективирани в писмена справка, която е предоставена по компетентност на органите на Върховна касационна прокуратура, ведно със събраните по случая материали", посочват от ДАНС.

‼️‼️‼️ДАНС Е СЕЗИРАЛА ПРОКУРАТУРАТА ЗА ДЖЕМКОРП, А САЩ САНКЦИОНИРАХА С МАГНИТСКИ ЕДИН ОТ ОСНОВНИТЕ ИНВЕСТИТОРИ ПРИ...

Публикувахте от Десислава Трифонова в Четвъртък, 2 февруари 2023 г.

"От „Продължаваме промяната“ винаги сме приветствали прокуратурата да проверява всички подадени сигнали, в това число и прекратени без претенции необвързващи меморандуми". Това се казва в позиция на партията, разпратена до медиите, по повод новината, че ДАНС е сезирала прокуратурата за Gemcorp.

Докладът за Gemcorp мина през парламента, отива в МВР и ДАНС (ВИДЕО)

Сагата започна на 23 март, когато в присъствието на тогавашния министър-председател Кирил Петков, тогавашният министър на енергетиката Александър Николов подписа Меморандум за сътрудничество с Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation. Документът регламентираше сътрудничеството между страните относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия, развитие на ядрената енергетика.

Плашещи разкрития за Gemcorp: Петков бързал да подпише меморандума, разкриващ цялата ни енергетика

Още при подписването на Меморандума за сътрудничество с Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation от опозицията обявиха, че в компанията има руски капитали. Документът регламентираше сътрудничеството между страните относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия, развитие на ядрената енергетика.

Кирил Петков побърза да се похвали, че на подписването на меморандума е присъствало търговското аташе на посолството на САЩ. Оказа се, обаче, че нито един представител на правителството на САЩ не се е застъпвал от името на Gemcorp пред който и да е член на българското правителство. „Търговското аташе на посолството на САЩ не присъства на подписването на меморандума с правителството". Това се казва в отговор на Американското посолство у нас до бТВ. Става дума за меморандума за 1 млрд. за чиста енергия и алтернативни източници на газ. "Нито един представител на правителството на САЩ не се е застъпвал от името на Gemcorp, пред който и да е член на българското правителство. Считаме, че твърдението за обратното, са в резултат на недоразумение", се казва още в отговора на посолството до телевизията.

Точно на 1 април 2022 г. стана ясно, че подписалата меморандум с правителството компания Gemcorp ще бъде обект на нова проверка от българските служби. Темата беше повдигната от опозицията на няколко пъти. Разследване на Financial Times свърза фонда с руски олигарси. „Оттук нататък българските служби трябва да си свършат работата и аз съм го разпоредил да сме сигурни, че тези капитали са чисти, ако не са или ако има дори малко съмнение, нашето правителство е последното, което би поело какъвто и да е риск“, обяви тогава Петков. Вицепремиерът Асен Василев също обяви, че компанията е дошла с представители на американското посолство, но стана ясно, че от дипломатическата мисия се разграничиха от Gemcorp.

На 20 юли 2022 г. пък ден след като временната парламентарна комисия за Gemcorp поиска изслушване на министър-председателя в оставка Кирил Петков, той обяви, че Министерски съвет е взел решение за прекратяване на меморандума с компанията. Седмица по-късно енергийният министър Александър Николов изпраща писмо за прекратяване по взаимно съгласие заради "тежката политическа ситуация в страната". Към писмото е приложено споразумение за прекратяване по взаимно съгласие, подписано от Александър Николов, което заедно с писмото е изпратено от електронната поща на секретаря на министъра на енергетиката Министърът на енергетиката информира IP3 Corporation и Gemcorp Holdings Limited, че очаква техния отговор и ще организира среща за подписване на споразумението за прекратяване след тяхно потвърждение. Няма информация такава среща да е организирана.

Атанас Бостанджиев обяви, че Меморандумът е прекратен и от Gemcorp няма да предявяват претенции към България. Той отново повтори, че документът е бил необвързващ. Въпреки това, в началото на януари парламентът прие доклад за компанията, в който се твърди, че докато е бил премиер Кирил Петков набързо е подписал меморандума за разбирателство, без да възложи проверки на ДАНС за двете участващи в консорциума компании. От него става ясно, че двете компании описани в меморандума са искали достъп до огромен обем информация за цялата енергетика, от който те са се опитали да се възползват по груб начин. Така докладът беше изпратен на МВР и ДАНС.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес