Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Даниел Георгиев официално напуска парламентарната група на ГЕРБ

27 май 2014, 14:42 часа • 17639 прочитания

След поредица фалшиви джепанета този път окончателно гръмна "черешовото топче" на ГЕРБ - депутатът Даниел Георгиев. В деловодството днес той е подал заявление за напускане на парламентарната група, предаде БГНЕС.

Не е ясно дали сега Георгиев няма да се присъедини към "България без цензура". Напускането означава, че ГЕРБ остава с 93-ма народни представители преди утрешния, четвърти вот на недоверие срещу кабинета "Орешарски".

Миналата седмица Бойко Борисов поиска депутатът да бъде изключен от ПГ на ГЕРБ и изпрати писмо, подписано лично от него, в деловодството на НС.

Народният представител Даниел Георгиев е истински рекордьор на "трансферите" в историята на българския парламент. За едно денонощие той смени четири пъти партийните си предпочитания, лутайки се между ГЕРБ на Борисов и "България без цензура" на Бареков, като с тези обрати привлече безпрецедентно медийно внимание.

Може да се каже,че Даниел Георгиев постави и световен рекорд по политическо номадство.

Ето и хронологията:

Трансфер №1: Синът на кмета на Ботевград трети мандат Георги Георгиев преди дни поиска да напусне парламентарната група на ГЕРБ и пусна заявление за това в парламента.

Трансфер №2: Следващата му стъпка бе да свика брифинг и да обяви: "Искам и оставам в ГЕРБ." Тогава Георгиев обясни, че бил депозирал две молби в Народното събрание. Целта на първата била да покаже, че "има субекти, които искат да има такава входирана молба". Втората отразявала убежденията му и анулира молбата за напускане. Депутатът сам нарече реакцията си "нестандартна", а целта била да затвърди "доверието в хората около себе си". Георгиев обясни, че е бил провокиран от "внушенията", създавани от медиите, че ще напуска ГЕРБ. Те будели "съмнение" в колегите му. Депутатът обаче благодари на Бареков за милите думи и похвали партията му. Лидерът на "България без цензура" (ББЦ) Николай Бареков определи оставането на Георгиев в ГЕРБ като "фарс". И че депутатът бил бит и заплашван, за да не напуска.

Трансфер №3: По-късно от ББЦ съобщиха, че Даниел Георгиев окончателно е напуснал ГЕРБ и е отишъл при лидера на ББЦ. Пред бургазлии Бареков обяви, че Георгиев е бил принуден с физически и психически натиск от Борисов, Цветанов, Велчев и Цачева да подаде втора молба за връщане в ГЕРБ, след като депозира напускането си.

Трансфер №4: Пред една печатна медия Георгиев обяви, че остава в ГЕРБ и не напуска парламентарната група на ГЕРБ. После отиде в Бургас и застана до Бареков в края на предизборната кампания, за да го поздрави, защото неговият проект бил десен.

В крайна сметка всички тези маневри доведоха до логичното - лично лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов взе решение Георгиев да си ходи от партията, като дори имаше призив да бъде махнат от парламента.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес