Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Данаил Кирилов: Съдихме прибързано заради апартаментите, на палатка ли да живеят политиците?

29 юни 2019, 11:45 часа • 6880 прочитания

"В голяма степен сме на кантарно положение, в което имаме пет позитива и пет негатива. Трябва да работим, за да отпаднат негативите."

Това коментира по БНТ министърът на правосъдието Данаил Кирилов във връзка с мониторинговия доклад от страна на Европейската комисия към България.

По думите му някои от негативите са по причини, независими от страната ни. Трябва ни възможно най-стриктното изпълнение на препоръките, получени в последния доклад на Европейската комисия, заяви Кирилов.

"Имаме проблем с недоверието, това е чувствителен елемент в една реформа. По тази причина и усещането за корупция в България е по-високо", констатира правосъдният министър.

Според Данаил Кирилов по отношение на "Апартаментгейт" прокуратурата правилно е отбелязала да не се бърза със заключенията, тъй като върви и данъчна проверка. Твърде бързо раздаваме правосъдие в нашето общество, каза Кирилов.

"КПКОНПИ е "изследвала" най-вероятно. Ние не знаем всички детайли на проверка, в материята дали има необосновано обогатяване или конфликт на интереси. То беше ясно от самото начало, че няма такива елементи на противоправност.

И Прокуратурата поиска да се изчакат проверките.“, каза Кирилов по повод резултатите от проверката на антикорупционната комисия, които завършиха със становище, че всички замесени в „Апартаментгейт“ са оневинени.

Като изключим емоцията те в какво са виновни – че не живеят на палатка в обществения парк ли? Твърде бързо раздаваме присъдите в нашето общество. Много сме чувствителни на тема корупция. По време на социалистическия режим такова поведение също беше строго санкционирано.“, обяви още Кирилов.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов е приел поканата на Лозан Панов да присъства на случайното разпределение на дела, но няма да е пасивен зрител във ВКС.

„Ако бъда допуснат на място ще се радвам и гордея, ако в този експеримент всичко се докаже, че е перфектно“, допълни министъра.

За процедурата за отстраняване на „тримата големи“ Кирилов каза, че темата е повдигната за да има обществен дебат.

Той повтори, че е предложил министърът на правосъдието да отпадне от кръга на лица, които могат да отправят искане за разследване. Според него прокуратурата и магистратите не са еднакви, но имат една и съща стойност.

Кирилов каза още, че през изминалата седмица не е чул критики по време на срещата с европейските представители. По думите му на него му се струва, че те са разбрали защо 10 години не се въвежда такава процедура. България е пропуснала в продължение на тези години да обясни какви са били правните възможности и пречки да се въведе такава процедура.

"Ако хипотетично утре предложа за главен прокурор Лозан Панов дали този режим няма да стане най-правилния. Ако имаше намерения за атака срещу Панов това щеше да се случи при сегашния режим, а не да се търси промяна. Това можеше да се случи още през декември миналата година когато той с неговото тълкувателно решение пренаписа закона", посочи министърът.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес