Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Данаил Кирилов аргументира промени в законодателството с казуса Христо Бисеров

17 декември 2018, 10:50 часа • 1065 прочитания

Председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов защити приетите промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които в четвъртък парламентът одобри окончателно на второ четене, според които прекратено наказателно производство няма да спира гражданската конфискация.

Той обясни, че бързата намеса, за да се внесе промяна в законодателството, само два дни след тълкувателното решение на ВКС се дължи на това, че не може да се чака да бъдат прекратени всички висящи дела и даде пример с делото с Христо Бисеров, което беше прекратено.

На 7 декември ВКС постанови, че не може да се започва процедура за конфискация на имущество срещу лица, които са защитили невинността си в съда.

За да има право антикорупционната комисия да упражни правото на иск за отнемане на незаконно придобито имущество в полза на държавата, е необходимо да бъде извършена проверка за установяването на това имущество.

Тя може да се осъществи от комисията само в изрично уреденото за целта административно производство с участието на собственика на имуществото. Според тълкувателното решение никой друг и на никое друго основание не може да сезира комисията, нито тя може да се самосезира.

Кирилов напомни, че назад във времето е имало проблеми със стълкновения в законодателството и по други тълкувателни решения на ВКС.

"Нека се знае, че увеличението на застраховките "Гражданска отговорност" пак е резултат от тълкувателно решение на ВКС", изтъкна той.пред бТВ.

"Ако си останал ненаказан, но пак продължаваш да получаваш пари от проституция, трафик на хора, оръжия и т.н. и нямаш правно основание за това богатство, държавата има интерес да възстанови справедливостта, обясни той и допълни, че съдът може въобще да не се е произнесъл или обвиняемият да е починал, но това няма нищо общо с имуществото. Защо имуществото, което е натрупано по незаконен начин, да остане нерепатрирано в държавата", попита Кирилов.

Той е категоричен, че промяната не се прави за конкретни неудобни лица, а форсираната реакция към нея е некоректна.

На въпрос дали КПКОНПИ ще успее да репатрира 22 милиона лева по случая с Христо Бисеров, Кирилов изрази надежда, че това е възможно. Той обаче подчерта, че е далеч от мисълта, че цялото незаконно придобито имущество може да бъде възстановено.

Относно отпадането на четенето на обвинителния акт в началото на делото председателят на правната комисия обясни, че тази промяна се налага за процесуална икономия.

Няма смисъл да се затормозява съдебният процес, обясни той и допълни, че би следвало деецът да е достатъчно грамотен, за да се запознае с обвиненията в предходните фази на делото.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес