Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЦИК: Заради проблеми към обяд е преустановено гласуването на 35 машини (ВИДЕО)

27 октомври 2024, 12:30 часа • 2854 прочитания

Изборният ден започна нормално в цялата страна и извън страната. Всички изборни помещения са открити, всички избирателни секции работят, така че българските граждани могат и нека да отидат да гласуват. Избирателната активност към 11 ч. за цялата страна е 9,55%. Най-висока е в Монтана – 14,44%. Най-ниска е във Варна – 5,5%.

В сравнение с предходните избори на 9 юни за Народно събрание, към 11 ч. избирателната активност е била по-ниска – 8,34%, като най-висока отново е била в Монтана – 12,67%, най-ниска тогава е била в 24 МИР София – 5,44%. Това съобщи на брифинг заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия Росица Матева.

Неявили се членове на секции

„И в страната, и извън страната има места, на които не са се явили членове на секционните избирателни комисии“, заяви Матева и подчерта, че в страната на тези места РИК назначават резервни членове и продължават работата си.

Извън страната ЦИК предстои да вземе решение по предложение на МВнР да бъдат попълнени местата в онези секции, в които членовете не са се явили, за да изпълнят своите задължения, които са поели.

Още: Куриозно: Режат с флекс врата на избирателна секция в Пловдив

„В ЦИК към 11.40 ч. са постъпили 11 сигнала. Те са общо взето от компетентността на РИК и са препратени на съответната РИК, за да вземе съответните мерки и да се произнесе“, каза Матева и посочи, че в ЦИК са останали за разглеждане три сигнала, два от които са за агитация в телевизии. 

Изискана е информация от Съвета за електронни медии и предстои ЦИК да се произнесе. „Имаме сигнал за заснет вот. Имаме сигнал от Пловдив за това, че студент не е допуснат да гласува. Изпратени са по компетентност тези сигнали“, допълни говорителят на ЦИК.

Проблеми с машините

Към 11.40 ч. в ЦИК са постъпили решения на РИК, с които е преустановено машинното гласуване с 35 машини. Най-много са в Хасково – 7, Благоевград – 4, Пловдив-област – 4. „На останалите места са по две и една, като има и райони, в които няма нито една машина, с която да е преустановено гласуването. Основната причина, която посочват СИК и техниците на „Сиела Норма“ са, че не се отпечатва бюлетина, принтерът не работи, проблеми със софтуера, сензорният екран не работи, не се разчитат смарт картите. Има една машина в Съединение, която не е със сверен час – показва все още 26 октомври, така че не може да се гласува с нея. Имаме и една машина в Шумен, за която е посочено, че няма електрозахранване в СИК и това е причината да бъде преустановено машинното гласуване“, съобщи още Матева, цитирана от БГНЕС.

Още: Галъп: Избирателната активност към 11 ч. е 10,4%

Има обаждания по телефона в ЦИК от избиратели, които твърдят, че СИК не поставят два печата на гърба на хартиените бюлетини или един печат на гърба на бюлетините от машинно гласуване. Според Изборния кодекс, ако на хартиена бюлетина не са поставени два печата, тя носи недействителен глас.

Още: Камелия Нейкова: Две машини в Турция не са отпечатвали бюлетини, проблемът вече е отстранен

Матева се обърна към всички членове на СИК да спазват стриктно разпоредбите на ИК и на ЦИК, да четат методическите указания. „На всяка хартиена бюлетина трябва да се постави един печат при откъсването ѝ от кочана, да се предостави на избирателя да гласува, след като той гласува, се откъсва отрязъка, който е в долния десен ъгъл и се поставя втори печат“, обясни Матева и добави, че на машинните бюлетини се поставя един печат. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес