Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЦИК предупреди, че в някои секции в чужбина може да няма нито машини, нито бюлетини за балотажа

17 ноември 2021, 18:16 часа • 2386 прочитания

 

Централната избирателна комисия показа бюлетината, с която ще се гласува на балотажа за президент и вицепрезидент в неделя.

Говорителят на комисията Росица Матева информира, че тя е само на една страница и само с имената на двете кандидатпрезидентски двойки и не подкрепям никого.

Разпечатва се една разписка, която се пуска в бюлетината. 

В неделя една срещу друга се изправят кандидатпрезидентските двойки Румен Радев - Илияна Йотова и Анастас Герджиков - Невяна Митева. Номерът, под който те ще бъдат на балотажа, е същият, под който са били на изборите на 14 ноември.

"Избирателната активност на вота "2 в 1" е била рекордна в чужбина. За първи път повече от 220 000 сънародници извън страната са гласували на изборите на 14 ноември", заяви от своя страна другият говорител на ЦИК Цветозар Томов.

Той предупреди, че има опасност в някои секции извън страната да не успеят да пристигнат машините за гласуване навреме за балотажа. Според него има вероятност на места да няма дори и хартиени бюлетини.

"Рисковете са най-вече за Австралия и Нова Зеландия, едва ли ще има проблеми в Северна Америка", коментира Томов.

"Министерството на външните работи ни уверява, че прави всичко възможно да бъде подсигурено гласуването на сънародниците ни извън граница. Ако все пак тези опасения се потвърдят, комисията ще се събере и ще вземе решение според ситуацията", заяви другия говорител на ЦИК Росица Матева.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес