Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЦИК поискаха 228-те машини да останат в склада с останалите машини за гласуване, твърди директорът на "Сиела Норма"

08 ноември 2021, 14:31 часа • 8523 прочитания

Политически скандал или нещо повече – в какво се превръща историята с 228 машини за гласуване, които не са поръчвани от Централната избирателна комисия (ЦИК)? Повече светлина по въпроса пред Actualno.com хвърли Веселин Тодоров, изпълнителният директор на "Сиела Норма" - компанията-доставчик на машините за гласуване за предстоящите избори 2 в 1 (президентски и предсрочни парламентарни).

На вчерашното си редовно заседание (7 ноември) ЦИК изрично посочи за въпросните 228 машини, за които Бойко Борисов съобщи, следното: "Централната избирателна комисия не е възлагала закупуване и доставка на тези машини, които са били транспортирани от "Сиела Норма" АД, заедно с машините, предмет на договора, и след узнаването за тяхната доставка изиска от "Сиела Норма" АД информация относно тяхното предназначение, собственост и причините, поради които са били транспортирани едновременно с машините, закупени от Централната избирателна комисия, както и пълен опис със серийните номера на 228-те машини. Очакваме „Сиела Норма“ АД да предостави изисканата информация, а всички компетентни държавни органи – информация за предприетите действия и извършените проверки".

Пред Actualno.com г-н Тодоров уточни, че действително въпросните 228 машини са превозени заедно с още 1600, които са предвидени за изборите на 14 ноември - "за да спестим разходи“. Производителят е един и същ, става въпрос за точно определени машини, които се произвеждат само от него и са само един вид, каза изпълнителният директор на "Сиела Норма" и добави, че благодарение на добрата работа на компанията в логистиката и транспорта цената на машините за изборите е била с 90 000 лева по-ниска от предлаганото от "Информационно обслужване". На изричен въпрос на Actualno.com дали защото са добавени 228 машини е дошло това спестяване на разходи, г-н Тодоров отговори, че би било пресилено да се каже, че това е единствената причина и че е най-важната причина, но и това е допринесло.

228-те машини са собственост както на "Сиела Норма", така и на "Смартматик", каза още изпълнителният директор на "Сиела Норма". И добави, че те не са били предвидени за участие в изборния процес. С едно важно уточнение – по думите му, можело да се използват за резервни части в случай на повреда на участвали в изборите на 14 ноември машини. "Те могат да бъдат използвани за ЦИК, но в рамките на гаранционната поддръжка, когато след изборите машините се върнат и ние установим, да кажем, че 100 или 200 са повредени, което за такова голямо количество от 13 000 (бел. ред. - толкова машини ще се ползват за изборите на 14 ноември) е съвсем нормално 1 процент да има щети т.е. 130 машини. Ние имаме действащ договор с ЦИК за гаранционно обслужване", обясни Веселин Тодоров.

Иначе, според разказа на г-н Тодоров, въпросните 228 машини са докарани в България "със сервизна и презентационна цел". Той потвърди, че "Сиела Норма" са планирали демонстрации с тези машини в Грузия и Албания – с цел и там да се прави машинно гласуване, но намеренията в тези две държави били на много ранен етап.

В момента 228-те машини остават в склада на "Карго Партнърс" (това е и складът, където се обмитяват). Планът обаче е бил да не остават там "нито секунда" след пристигането в България, а веднага след обмитяването да бъдат закарани в склад на "Сиела Норма". "ЦИК реши, че трябва да ги разтоварим в склада на "Карго Партнърс", което според нас е неправилно", заяви г-н Тодоров. На изричен въпрос на Actualno.com защо, отговорът беше: "Ето тук е сложният въпрос и нямам идея защо са решили такова нещо. Първо, защото това е наша частна собственост и те нямат право да се разпореждат с нея и второ, защото смесването им с другите машини, които са предназначени за изборите само след няколко дни, също не е добра идея". Тодоров добави и следното – че им е било наредено 228-те машини да бъдат разтоварени от камиона в склада на "Карго Партнърс", но от "Сиела Норма" отказали и подали сигнал до Софийската градска прокуратура. "Никой не е имал и идея да разтговарва и смесва тези машини с другите", увери Веселин Тодоров пред Actualno.com.

На снощното заседание на ЦИК говорителят Камелия Нейкова обясни как се е развил спорът с фирмата-доставчик: "Ние изпратихме уточняващо писмо да конкретизират за какви дейности, както твърдят, че ще се използват в България, несвързани с изборите са те, в отговор, на което получихме препис от жалба до Административния съд в София град".

Още: Мъгла относно "нелегалните" 228 машини за гласуване - коментари от ЦИК и доставчика

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес