Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Черни облаци пак надвиснаха над НИМХ (ОБЗОР)

24 януари 2022, 16:00 часа • 3090 прочитания

Недоволство и заплахи да спрат прогнозата за времето от служителите в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Причината е решение на Министерския съвет, с което институтът се мести в Министерството на околната и среда и водите (МОСВ).

Метеоролозите твърдят, че опитите им да разберат причините за промяната и да разговарят с двамата ресорни министри били неуспешни. Затова от научния институт са се обърнали с писмо до премиера Кирил Петков. Искат да знаят дали решението е взето прозрачно и защо не е съгласувано с тях.

Припомняме, че НИМХ премина от Българската академия на науките (БАН) към Министерството на образованието и науката (МОН) на 1 януари 2019 г. Служителите на НИМХ поискаха институтът да излезе от БАН през август 2018 г. с писмо до тогавашния премиер Бойко Борисов. Причините бяха, че не са получили и стотинка от отпуснатите от правителството допълнителни 15 млн. лева за БАН, че не могат да платят дори сметките си за ток и комуникации и че има риск да спрат работа, като прекратят издаването на прогнозите за времето за страната и не предупреждават за предстоящи опасни явления. От БАН тогава отрекоха НИМХ да има недостиг на средства.

Сега метеоролозите са притеснени, че ако бъдат преместени към МОСВ, няма да получават финансиране за научна дейност.

„Преди три години излязохме от БАН и успяхме, под шапката на МОН, да се развиваме в посока, която ни предоставя възможност да развиваме научна и оперативна дейност. Опитахме се да се свържем с властта, да ни обяснят какви са причините за това решение, заради което искат да ни върнат назад. Ние сме научен институт. С това преместване при такива условия, няма да упражняваме научна дейност, което е абсурдно”, коментира синоптикът Анастасия Стойчева.

Все още няма обявена дата за протестните действия, като синоптиците се надяват на разговори с властта преди това.

От МОН излязоха с позиция по казуса. Образователният министър акад. Николай Денков заяви, че място на НИМХ е там, където се използва неговата експертиза.

„По закон МОН трябва да задава общите политики за развитие на образованието и научната дейност в България и да бъде равноотдалечено от всички научни институти. Към момента, освен НИМХ, всички институти са или към други организации като университетите, Българската академия на науките, Селскостопанската академия, или към други министерства. Например Националният център по заразни и паразитни болести е към Министерството на здравеопазването, а Институтът по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“ – към Министерството на отбраната", поясни акад. Денков.

Каква ще бъде този път съдбата на НИМХ предстои да разберем. 

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес