Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цанова очаква до края на октомври да бъдат възстановени плащанията по европрограмите

07 октомври 2014, 12:52 часа • 14590 прочитания

Това, което свършихме до момента мисля, че е доста положително. Днес изпращаме финалните одитни доклади към Европейската комисия. Новините са добри, защото те потвърдиха, че системите за управление и контрол и на оперативна програма „Околна среда”, и на ос три на оперативна програма „Регионално развитие” работят. Това заяви вицепремиерът по управление на еврофондовете Илияна Цанова пред журналисти, предаде „Фокус”.

„Изпращаме днес писмата и докладите към ЕК, очакваме следващата седмица комисията до дойде в България за финален преглед и одит. В резултат на техните надявам се положителни резултати, да възстановят плащанията от Брюксел към България”, заяви Илияна Цанова.

Това, което свършихме до момента мисля, че е добра новина. Цанова благодари на колегите си, които са работили денонощно, за да могат за толкова кратко време да постигнат този напредък.

Попитана кога очаква най-рано да бъдат възстановени средствата, Цанова посочи, че има технологично време и е възможно в края на октомври - началото на ноември да бъдат получени средствата. „По ос едно на ОП „Регионално развитие” има още малко работа и очаквам до началото на следващата година да имаме положителен ефект”, каза още Илияна Цанова.

Служебното правителство не е подготвяло този заем. Този заем е структурен заем, който винаги се отпуска заедно, за да покрие националното финансиране, което България дължи към европейските програми, допълни Цанова на въпрос дали е вярна информацията, че служебното правителство подготвя нов заем от 500 млн. евро с Европейската инвестиционна банка.

„За периодът 2007 – 2013 година такъв заем беше ползван на стойност 700 млн. евро. Сега ние трябва да осигурим това финансиране и за новия програмен период. По този заем се работи от доста време”, добави Цанова и посочи, че този заем е бил одобрен преди около 3 седмици от борда на Европейска инвестиционна банка и трябва да бъде одобрен от следващия парламент. „Ние просто сме си свършили работата, осигурявайки непрекъснатост на този процес, тъй като тези пари са ни необходими”, подчерта Илияна Цанова.

Запитана какво се случва с ОП „Конкурентноспособност” и дали се очаква от ЕК да се прави преглед по нея, Цанова обясни, че непрекъснато се правят одити по програмите и от одиторите на ЕК, и от местните. „Има грешки, които се отстраняват, но не очаквам негативен резултат. Има някои констатации, върху които трябва да поработим, но нищо страшно”, увери Цанова.

Тя коментира, че е била спряна една от осите, но според нея проблемът е бил в това, че не е трябвало да се стига до там.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес