Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България вече води разговори с ЕК за предоговаряне на Плана в частта му за енергетиката

06 януари 2023, 11:16 часа • 3396 прочитания

България вече е направила стъпки към предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост с ЕК в светлината на новия енергиен план на Брюксел REPowerEU. Това стана ясно от думите на вицепремиера и транспортен министър Христо Алексиев по време на блицконтрола в парламента.

"Ние сме стартирали вече такива разговори с ЕК. Има искане и от други страни за това", каза Алексиев. Той разкри, че служебното правителство вече работи по замяната на неефективни проекти с такива, които ще са полезни за енергетиката ни.

"В плана има не толкова разумни проекти, като проекта за батериите - такъв проект няма в целия свят. Проектите трябва да бъдат преосмислени", каза вицепремиерът в отговор на депутата Жечо Станков от ГЕРБ. Станков попита още кой е поел ангажимента да намалим с 40% до 2026 г. въглищните мощности в Маришкия басейн. Още: ГЕРБ и ПП си спретнаха скандал в кулоарите за въглищните централи и Gemcorp (ВИДЕО)

"Този ангажимент е поет от представителите на държавните органи на предишното правителство", отвърна Алексиев. "За съжаление, аз също смятам, че Планът трябваше да бъде по-широко обсъден. Последният вариант дори не беше качен и публикуван на интернет страницата. Записаните текстове там не отговарят на актуалната в момента програма REPowerEU и на актуалната енергийна европейска политика", категоричен беше вицепремиерът.

Припомняме, че вчера от "Продължаваме промяната" внесоха в парламента проект на решение, с който се задължава служебното правителство да подготви и проведе разговори с ЕК, за да разсрочи във времето ангажиментите за декарбонизация по Плана за възстановяване.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес