Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България се готви за "икономично" председателство на ЕК

12 януари 2015, 17:05 часа • 21188 прочитания

Нямам данни за председателство на ЕС под 60 млн. евро. Ще се опитаме да го направим по възможно най-икономичния начин, затова е добре да планираме отсега. Средствата, които ще са ни необходими ще са до 2-3 пъти по-малко от това, което са стрували председателствата преди кризата. Коментарът направи днес вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева относно българското председателство на ЕС през 2018 г.

Няма как да каже конкретна цифра за председателството ни на този етап. Кунева обаче гарантира, че средствата, които ще се вложат за председателството, нямат да отидат напразно. Не искам никакви колебания относно председателството ни, каза тя, цитирана от БГНЕС. 

Много рано е да се каже къде ще се провеждат срещите на високо равнище по време на председателството ни.

Страните обикновено започват подготовката си за председателство на ЕС около четири години по-рано. В близките месеци Министерският съвет ще направи промени в постановление номер 85, свързано с организационния механизъм на подготовката, информира БТА.

Планът за подготовка ще включва обучения и курсове по втори и трети чужд език на администрацията, както и преговорни умения и кариерно планиране на служителите, планиране на бюджет и на инфраструктура, включително и на сградите с конферентни възможности, каза Кунева. Тя сравни подготовката на председателството с тази на военна операция.

"Обикновено срещите се правят не само в София, затова не мога да кажа каква ще бъде точно сумата, има нужда и от преглед на сградния фонд, каза тя и поясни, че не е ставало въпрос за конкретни сгради, като НДК или резиденция "Бояна", например. Няма да пропусна да покажа Боянската църква, до която се надявам да има добре асфалтиран път. Надявам се да видят нещата, с които българите се гордеем. Поне 10 такива обекта трябва да станат достояние на цяла Европа, коментира Кунева. Тя гарантира, че ще впрегне всички сили, за да покаже страната ни най-доброто.
"Надявам се, че ще можем да покажем и едно прекрасно лице на българската журналистика",
добави вицепремиерът.

България има задача да направи сериозно председателство през 2018 година. Председателство, което ще промени не просто ЕС, но и България, заяви Кунева.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес