Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България потвърди решимостта си за членство в ОИСР

05 октомври 2021, 23:45 часа • 4469 прочитания

Министърът на външните работи Светлан Стоев препотвърди решимостта на България да стане член на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие пред генералния секретар на ОИСР Матиас Корман. Разговорът, в който участваха и вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов и министърът на финансите Валери Белчев, се проведе в Париж в рамките на втората част на годишната среща на Съвета на ОИСР на ниво министри, съобщи пресслужбата на МС.

България напълно споделя ценностите и принципите, върху които е основана глобалната общност на ОИСР и има готовност да участва активно в процеса на постигането на решения по важни теми в глобалния дневен ред, допринасяйки за утвърждаването на принципите и целите на организацията в регионален и международен план, заяви министър Стоев.

Матиас Корман поздрави България за отчетливия напредък, постигнат в подготовката за присъединяване към ОИСР, и насърчи страната ни да продължи да предприема активни стъпки за все по-пълно прилагане на всички стандарти на ОИСР.

Във встъпителните си думи при откриването на форума държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в качеството си на председател на тазгодишната среща подчерта подкрепата на САЩ за укрепването на ОИСР, основана на ценностите на демокрацията, отворената пазарна икономика, правовата държава и правата на човека. По думите му организацията има ключова роля за справяне със съвременните предизвикателства - икономическото въстановяване след пандемията, климатичните промени, цифровата трансформация, предоляване на неравенствата. Всяка държава, споделящя ценностите на ОИСР и ангажирана с прилагането на нейните принципи и стандарти, която иска да се присъедини към организацията, трябва да може да извърви пътя към членство, заяви Блинкен.

Присъединяването на България към ОИСР ще даде възможност за още по-активно и видимо участие на страната ни в глобалния икономически диалог. Решимостта на България за осъществяване на мисията на организацията за устойчиво и приобщаващо икономическо развитие и адресиране на новите предизвикателства бе изтъкната и в специалното изявление на министъра на външните работи, депозирано на срещата в Париж. В изявлението се подчертава също оставащият силен политически ангажимент на страната ни да се присъедини към ОИСР в скоро време.

Министерската среща на Съвета на ОИСР продължава на 6 октомври 2021 г., когато заместник министър-председателят Атанас Пеканов и министърът на финансите ще вземат участие в специализирани дискусии по въпросите на международното данъчно облагане, търговията, прехода към нулеви емисии, дигитализация и изграждане на приобщаващо бъдеще.

България заявява официално желанието си за членство в ОИСР през 2007 г., като последователно потвърждава своето намерение през годините. Освен България кандидати за членство са Аржентина, Бразилия, Перу, Румъния, Хърватия.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес