Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бъчварова: Цветанов не е длъжен да ни казва за нов законопроект

03 април 2015, 08:30 часа • 8634 прочитания

Правителството стои зад проекта на Христо Иванов – той ще мине на обществено обсъждане, ще бъде оформен като законопроект и ще се обсъди в Народното събрание. Това каза вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова след снощната новина, че Цветан Цветанов и група депутати от ГЕРБ внесоха законопроект за съдебна реформа, който не е съгласуван с правосъдния министър Христо Иванов.

Бъчварова се измъкна дали в ГЕРБ има бламиране на правосъдния министър с думите „ще има обсъждане”. А във Facebook Бойко Борисов също подкрепи Иванов със следното съобщение: „Правосъдният министър Христо Иванов има моята пълна подкрепа. Всяка парламентарна група и всеки депутат има право да дава своя принос и своите идеи по важните въпроси. Няколко дни подред с Христо работихме активно по проекта за промени в ЗСВ, който Министерството на правосъдието трябва да изработи до Великден. Това ще бъде инициативата на Министерския съвет. Продължаваме напред!”.

Не можем да си позволим да узурпираме възможността да се предлагат законопроекти за съдебната власт. Аз съм свидетел, че правосъдният министър и главният прокурор работят в добро сътрудничество, обясни Бъчварова пред Нова телевизия.

Попитана изрично дали има синхрон между Цветанов и Сотир Цацаров за внесения законопроект, Бъчварова отговори с „има разделение на властите”. Изглежда да е имало диалог, но не мога да спекулирам по темата. Правителството категорично стои зад проекта на Христо Иванов, а Цветан Цветанов не е длъжен да уведомява кабинета за своя законодателна инициатива. Важно е как ще протече дебатът в комисиите и в пленарна зала, подчерта Бъчварова.

По отношение на интервюто на Цветан Василев пред „Гласове” вътрешният министър заяви, че всеки може да каже всичко, но трябва да го докаже. Сега ще работя с нов председател на ДАНС, в МВР има изключителни професионалисти и мисля, че дотук работим добре. Да си министър не е значка да си я носиш, а една работа, която да свършиш. Не усещам затруднения от факта, че съм жена – може други хора да имат проблем, посочи Бъчварова. Като отидох на Европейския съвет на вътрешните министри от 28 министри 12 бяха жени, добави тя. За случая с намереното дете в Пасарел Бъчварова каза, че има много неизяснени неща.

Във връзка с критиките на Георги Първанов към коалицията, вътрешният министър заяви, че не е приятно да има „критики отвън”. Г-н Първанов няма пост в управлението, напомни тя. Вицепремиерът беше категорична, че няма информация за подготвяно уволнение на образователния министър проф. Тодор Танев.

Проблем е, че има определен брой хора, които са с влезли в сила присъди и не са в затвора. Уточнихме с главния прокурор, че веригата по изпълнение е много дълга и трябва да помислим как да е скъсим, каза Бъчварова. И припомни, че МВР е задържало преди два дни осем лица с влезли в сила присъди. Вътрешният министър изрази съмнение и в румънския модел – каква е гаранцията, че при втора прокуратура ще говорим за независимост, попита тя. Трябва инспекторатите да не са на пряко подчинение на по-висши органи – при изчистена система ще има резултат, смята Бъчварова.

За финал Бъчварова си призна, че лично Бойко Борисов води специализираната група между няколко институции, която се бори с контрабандата. Има резултати, каза тя.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес