Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Буруджиева призна, че правителството ще го отнесе за изборния провал на БСП

03 юни 2014, 08:28 часа • 39217 прочитания

Критика към правителството със сигурност ще има, защото то работи по-бавно от очакваното. Това заяви Татяна Буруджиева и потвърди слуховете, че за провала на БСП на евроизборите виновно ще се окаже правителството на Пламен Орешарски.

В първите шест месеца, когато имаше ясна програма какво да се върши, кабинетът се справяше. Но сега, след приемането на бюджета, правителството пое някакви по-дългосрочни задачи. А има липса на изпълнение на дадени обещания – например за подоходното семейно облагане, каза Буруджиева в сутрешния блок на Нова телевизия. И трябва да се договорим с ДПС за политиките, които трябва да се изпълнят.

Не е тайна, че в това правителство има хора, които предпочитат по-стриктна финансова политика. То все пак беше избрано и формирано с експертен профил, обясни червеният депутат. Тя настоя, че се върви към подоходното облагане, въпреки че точно Пламен Орешарски беше автор на плоския данък и нееднократно обяви, че не иска да променя данъчната система. А червеният политолог посочи, че решението за връщането на 10% от данъка върху доходите за вземащите минимална работна заплата е първата стъпка в тази насока. Изчисленията обаче показаха, че ако вземате с 20 лева повече от минималното, е по-изгодно да не го обявявате, защото облагането става по-тежко за вас.

С половин уста Буруджиева призна, че има търкане с „партньорите” относно ключови политики. Такова различие е и пенсионната реформа, добави тя. Трябва да се разберем с ДПС, защото виждането е тотално различно. Припомняме, че БСП желае замразяване на пенсионната възраст, след като и в Европейския съюз усилията са насочени към вдигането ѝ заради застаряващото население.

Абсолютно технологична грешка е изборът на Момчил Неков с преференция, смята Буруджиева. Ако се искаше унижение на Станишев, щеше да има договорка за избор на по-известна фигура в листата, смята политологът.

Буруджиева призна, че Станишев и Лютви Местан са се виждали преди миналия четвъртък (29 май) – точно когато лидерът на ДПС заговори, че кабинетът не може да изкара пълния си мандат. Ако не можем да постигнем това, което целим като политики, то ще се стигне до предсрочни избори, потвърди Буруджиева. И уточни, че Сергей Станишев няма да подаде оставка като лидер на БСП, защото е политикът с най-много опции в България. Тя завърши с думите, че според нея ГЕРБ няма да се коалира с „България без цензура”.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес