Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БСП също внесе промени в ИК, иска отпадане на електронното гласуване

27 май 2016, 13:35 часа • 832 прочитания

Парламентарната група на БСП, начело със своя нов лидер Корнелия Нинова, внесе промени в Изборния кодекс, ден след обнародването на спорните поправки след преодоляното президентско вето.

С новите текстове на социалистите се предлага отмяна на експерименталното електронно гласуване, предвидено от 1 януари 2018 г. Всичко това се случва на фона на исканията на българи, живеещи зад граница, да им се осигури по-лесен достъп за упражняване на конституционното им право на глас.

До въвеждането на електронно гласуване се стигна след референдум през октомври 2015 г., когато 1 883 411 души гласуваха с "да", макар и допитването да не беше със силата на директен закон, тъй като не успя да постигне прага от над 3,5 млн. гласували.

БСП отново предлага изборите и референдумите да се провеждат в различни дни, но пък е предвидено, че по изключение може и да са в един ден.

Социалистите предлагат още гласуването да остане само "обществен дълг", без да е записано като "задължително" в закона. За сметка на това обаче не са предложили да отпадне "санкцията" за заличаване на списъците, ако избирателите не са гласували на два последователни и еднакви по вид избора.

В проекта се предвижда още да се върне старият режим за образуване на кметства, в които се избира пряко кмет - от 400 да се намали отново на 100 жители.

БСП искат и да се въведе задължение за Централната избирателна комисия (ЦИК) за периодично оповестяване на избирателната активност в изборния ден. До 22 часа в изборния ден ЦИК трябва да обяви активността в страната и извън нея. Практиката досега е ЦИК да обявява крайната избирателна активност с окончателните резултати от изборите - 3 или 4 дни по-късно.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес