Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НС реши: Експериментален електронен вот ще има през 2018 г.

27 април 2016, 20:54 часа • 588 прочитания

След 1 януари 2018 г. ще се проведе първото експериментално електронно дистанционно гласуване. Това решение взеха депутатите по време на днешното заседание, на което се разглеждат промени в Изборния кодекс на второ четене.

Идеята беше подкрепена от 118 депутати, 6 бяха "против" и 3 гласуваха "въздържал се".

Според промените експерименталното електронно гласуване ще се проведе на три последователни вота в един изборен район, който ще бъде избран от Централната избирателна комисия (ЦИК) чрез жребий. Целта е до 1 януари 2018 г. ЦИК да проведе три симулации на гласуването, при които ще се избират измислени партии, коалиции и кандидати.

Избирателите, които искат да гласуват дистанционно, ще се регистрират на сайт и ще посочват електронен адрес за контакт. Всеки избирател, гласувал експериментално дистанционно, може да гласува на същите избори с хартиена бюлетина или машинно, което означава, че електронният му вот ще стане невалиден.

Резултатите от пробното електронно гласуване няма да се зачитат при крайните резултати. Ако след трите експериментални провеждания на електронно гласуване няма проблеми, Народното събрание ще трябва да го въведе.

По време на дебатите от БСП определиха електронното гласуване като "скъпоструваща електронна игра". Според социалистите се взимат пари от майките с децата, за които няма пари.

Председателят на парламента Цецка Цачева за пръв път се изказа при разглеждане на промените в кодекса, като заяви, че и тя се притеснява от въвеждането на електронния вот.

"Колеги, всяка новост предизвиква притеснения. Ако не са били хората от пещерите, които да си покажат ръцете извън пещерата, където вали, гърми и падат дървета, къде сега щеше да бъде човечеството", каза тя.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес