Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БСП ще иска доста промени в изборната система с новия си законопроект

10 юли 2017, 15:39 часа • 1018 прочитания

Може би още тази седмица БСП ще успее да внесе дълго чакания законопроект, с който предлага своето виждане за промяна на избирателната система. Става въпрос за провокиран от референдума на "Шоуто на Слави" законопроект – за смесена избирателна система, в която 120 депутати се избират мажоритарно, а 120 – пропорционално. Очаква се в четвъртък (13 юли) на парламентарна група текстовете да бъдат обсъдени и след това официално внесени в Народното събрание.

Според публикация на "Дневник" в предложението на социалистите ще е предвидено намаляване на мандатите от някои от многомандатните избирателни райони (МИР). С един депутат по-малко се намалява квотата в Благоевград (от 11 на 10), Варна (от 15 на 14) , Ловеч (от 5 на 4), Плевен (от 9 на 8) и Пловдив-област (от 11 на 10). С един повече се предвижда да са народните представители от районите Кърджали (от 5 на 6), Монтана (от 5 на 6), Пазарджик (от 9 на 10), Пловдив-град (от 11 на 12) и Стара Загора (от 11 на 12). Основен аргумент за тази промяна е мандатите да са четен брой, за да може да се излъчват по равно пропорционално избрани и мажоритарно избрани народни представители.

Освен това изглежда от Столетницата ще се откажат от идеята си за преливане на гласове – такива от неуспял да влезе мажоритарен кандидат да отиват към листата на партията, от която е този кандидат, ако той влиза и в нея. Надделяло е обаче мнението, че така всъщност гласът на един избирател ще се брои два пъти.

Засега БСП твърдо държи да има уседналост от поне половин година, когато става въпрос за гласуване за мажоритарен кандидат. Предстои да видим какво ще се случи и с район "Чужбина", защото за там Столетницата е на мнение, че трябва да има само пропроционален избор.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес