Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БСП ще атакува в КС промените за финансово оздравяване на общините

26 май 2016, 09:55 часа • 626 прочитания

БСП ще търси подкрепата и на други парламентарни групи, за да сезира Конституционния съд (КС) за приетия от депутатите текст, общините да могат да теглят безлихвени заеми от държавния бюджет, ако изпитват финансови затруднения. Това каза в "Преди всички" депутатът от левицата Георги Търновалийски.

Припомняме, че вчера, 25 май, Народното събрание прие промени в Закона за публичните финанси, според които финансовият министър ще определя условията за временните безлихвени заеми за закъсали общини.

Ние ще разговаряме с друга парламентарни групи, за да може да бъде атакуван този текст в Конституционния съд. От трибуната беше казано, че общините, които отговарят на критериите и трябва да бъдат финансово оздравявани, са няколко – може би пет-шест. Тогава, след като те са толкова малко, защо е нужно да правим изменения в Закона за публичните финанси, с което изменяме цялата философия на закона.

В приетите текстове трябваше да има разпоредби, които да гарантират, че общините няма да изпадат в такова финансово състояние, а именно да има превенция, каза още той.

Никъде в тези текстове няма такива разпоредби. Води се – общината стига до положение на нужда от финансово оздравяване и нужда от такъв безлихвен заем, който за държавата не е безлихвен. Този ресурс, който е скъп за държавата, ще се ползва от общините, които са недисциплинирани, но в същото време липсва анализът кои общини имат нужда от такова подпомагане. Ако този анализ го има, то тогава въпросът е – защо това не се предвижда още със Закона за държавния бюджет.

Според Търновалийски само тези, които отидат при премиера и при министъра на финансите, и се помолят, ще получат тези средства, а не тези, които имат проект, които имат план, които имат нужда.

Като член на бюджетната комисия Георги Търновалийски потвърди, че БСП ще подкрепи предложението на Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок да стартира процедурата за избор на нов състав на Комисията за финансов надзор. 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес