Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БСП иска касиране на изборите в Галиче и Беден, оплаква се в Европа

28 май 2018, 13:36 часа • 1449 прочитания

БСП не признава вота в Галиче и Беден, ще иска касиране на изборите и ще сезира европейски институции. Това каза народният представител и зам.-председател на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков по време на пресконференция.

„Не признаваме резултатите в Галиче и в Беден. Това ще бъде юридическо преведено в искове за касиране на тези избори. Атакуваме ги пред българските съдилища и вярваме, че резултатите на тези срамни избори, ще бъдат отменени“, каза Зарков.

По думите му хората, които са извършили нарушение, няма да останат просто така.

„Ще пуснем сигнали и ще искаме проверки от прокуратурата срещу следните лица: срещу Ценко Чоков за упражняване на натиск от затвора, срещу Стефан Терзийски – общински председател на ГЕРБ и собственик на местна кабелна телевизия, който е регистрирал служителите си в Галиче предварително, за да повлияе на резултата, срещу Касъм Касъмов, общински председател на ДПС, който според сведенията, които имаме, е имал неправомерни деяния, срещу кмета на Девин, че се е месил в изборния процес и срещу онзи директор на военен завод Георги Георгиев, който е упражнил влияние върху своите служители“, каза Зарков, цитиран от Фокус.

Той поясни, че всички нарушения в тези две населени места ще бъдат обобщени, преведени и изпратени на Европейската комисия в лицето на еврокомисарите, които отговарят за върховенството на закона и за човешките права, на Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа, която наблюдава изборния процес в България, на Съвета на Европа, който има отношение към човешките права, на НПО и всички организации, които следят за начина, по който политическия процес тече в България. Според него това не може да продължава.

„Искам да се обърна към всички демократично и свободно мислещи хора, защото това не е просто битка между БСП и ГЕРБ, а за постиженията на демокрацията в страната ни и за физическата свобода на някои наши съграждани“, допълни Зарков.

По думите му цялата страна е изпъстрена със случаи като в този в Галиче.

„Просто няма да го бъде, няма да оставим нещата така и ще се борим докрай“, допълни заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес