Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БСП и Гълъб Донев в спор за политическите назначения на кабинета

10 май 2023, 10:51 часа • 1110 прочитания

БСП обвини служебното правителство, че чрез промени в устройствените правилници на редица държавни администрации и агенции се опитва да отстрани неудобни служители, назначавани от редовни правителства и изрази съмнение, че част от действията са незаконосъобразни.

"Тези хора явно пречат, защото се противопоставят на сбъркани политики без визия за в бъдеще и на корупционни практики, за които научаваме от сигнали на граждани и от медиите. Така се създават бъдещи спънки за разследване и прикриване на тези корупционни практики", каза бившият социален министър Георги Гьоков.

"Служебното правителство не върши нищо незаконно както нееднократно съм заявявал от парламентарната трибуна. Служебното правителство е това, което се придържа стриктно към изискванията и разпоредбите на закона. Мога да уверя, че няма нито едно незаконно извършено уволнение на служител в държавната администрация. Тези внушения, които правите, че служебното правителство действа извън законите и конституция не са верни", отговори служебният премиер Гълъб Донев

"Предприетите от служебното правителство действия са насочени единствено и само към 10 административни структури, с което се изпълнява осигуряването и изпълнението на изискванията на действащо законодателство и ангажиментите на държавата по изпълнени на реформите заложени в ПВУ", добави Донев.

Служебният премиер увери, че всички промени, които са направени са били след провеждане на конкурс и с оглед запазване на професионализма на хората, които се назначават на тези постове. "Бройката я имам, в момента не мога да ви я кажа, но знам предходното редовно правителство колко промени само в едно министерство, в две министерства направи. Само в Министерството на труда и социалната политика са над 480 уволненията и назначенията от вашите министри от предходното правителство", добави той.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес