Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БСП: Докога проблемите с управлението на отпадъци ще се прехвърлят на фирмени субекти?

13 септември 2019, 13:55 часа • 1507 прочитания

Политиката по управление на отпадъците е чист отпадък и то опакован в модерна опаковка на загриженост за екологията и изпълняване на евродирективи. Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" и член на Изпълнителното бюро на партията Манол Генов в реплика към министър Нено Димов по време на петъчния парламентарен контрол

То дойде във връзка с управлението на отпадъците и случая с изгорялата автомагистрала "Струма". "Силно се надявам да сте оценили щадящия начин, по който зададох въпросите към вас. Обаче дано не си мислите, че това е от особен респект към властта, защото - не.

Очаквах, както ми отговорихте, да ми отговорите подробно: дати, проверки, комисии. Вината явно се прехвърли върху фирмени субекти. Разказахте за предприетите мерки, но като практика в държавата и в управлението винаги след инцидентите някой друг е виновен, винаги има обещания с изсипани милиони. В случая 1,8 млн. лв. от Пътната агенция.

Не очаквах да поемете повече осъзната отговорност по този случай, защото той е доста скандален", обърна се Манол Генов към министъра на околната среда. "Време е Българската прокуратура, когато има такива инциденти, да насочи острието на ударите си и към държавните институции, защото тук този случай поне две ведомства трябваше да отговарят и да им бъдат предявени обвинения", заяви още Генов.

Според него всичко това доказва слабостта на държавата. Председателят на парламента Цвета Караянчева призова Манол Генов да зададе въпроса си и отбеляза, че има разделение на властите.

От своя страна министърът на околната среда Нено Димов изрази надежда, че Генов като народен представител не го съветва да не изпълнява законите. "Процедурата, по която се върви с предписанията, с налагането на влезли в сила постановленията и продължаването към отнемане на разрешението, не може да бъде произволна.

Законът много ясно е казал: в рамките на три години - две влезнали в сила. Има едно влезнало в сила и друго, което е в съдебна фаза. Предполагам не желаете да направя предложение хората да не могат да се защитават пред съда. При всички положения това е процес и той е започнал. Този процес не може да се реши мигновено, независимо, че в някои случаи може да ни се иска", изтъкна още министърът.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес