Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов: Ще положа всички усилия и компромиси за кабинет, няма ГЕРБ и ДПС (ВИДЕО)

11 октомври 2024, 15:44 часа • 1218 прочитания

"Ако сега не направим правителство, а аз ще положа всички усилия и компромиси да направим правителство... Да се върнем 4 години назад и да започнем да доизграждаме това, което беше. Няма ГЕРБ и ДПС, има ГЕРБ и СДС – това е нашата официална коалиция". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на предизборна пресконференция в Русе.

"В Русе кой булевард не е направен, кое училище не е направено? Милиард и двеста ви оставих в сметка да ви направят АМ "Търново – Русе". И за "Хемус", и за Търново - Русе ги оставихме парите там. То не е опасно, то е жалко, то е смешно, то една държава от Африка сме направили. Тир след тир, през селата и градовете. Не ни ли е срам? Четири години, откакто сме си тръгнали", заяви Борисов.

Още: Таван на детска градина, строена от ГЕРБ, падна върху спящи деца: Сигнал от Ивайло Мирчев (СНИМКИ)

"Подиграваха ми се за постната пица и за мазнинката"

"50 милиона има за града, 50 милиона има за областта. Друг е въпросът дали ги има в бюджета при тази дупка, за която говорят", каза бившият премиер, визирайки дъвканата напоследък тема за 18 милиарда лева дупка в бюджета, по думи на служебния финансов министър Людмила Петкова. Тя заяви наскоро, че ако не се вземат никакви мерки, дефицитът в бюджет 2025 се очертава да бъде именно толкова - към 8-9% от БВП. От ПП-ДБ контрираха - бившият финансов министър Асен Василев обясни в дебат по bTV, че дупка всъщност нямало: Зрелищен сблъсък Асен Василев - Делян Добрев: Ако Вие правите бюджета - 8% дефицит. Ако аз го правя - под 3%.

Снимка: БГНЕС

"Колко ми се подиграваха за постната пица на Дянков, но тогава влязохме в управлението с 6,7 милиарда дупка. Първата година, когато ни подиграват за постната пица, покрихме 3,7 милиарда за КТБ, 1,2 млрд. за руските реактори, за които ни осъдиха, и не бяха плащали при Орешарски за разпределителните дружества за тока 1 милиард и нещо. Коланът до дупка, оправихме дефицита и ви оставих държава с мазнина. Пак ме подигравахте, че имаме мазнинка. Канеха ни да влезем в еврозоната, влязохме в чакалнята, в Европейския банков съюз. При нас еврофондовете се усвояваха на 99,3 процента, на 99,7% - за нула цяло и нещо ни правеха корекции. Сега при едните са 5 процента, при другите са 4 процента. Само се говори за Йордан или за Кючюк, или за Мехмед – никаква друга тема", твърди Борисов.

Още: Борисов се разкая за грешките си в "сглобката", оптимист е за парите на държавата (ВИДЕО)

"Дойде нов Ковид, а ние още не сме дали план"

"Европейската комисия и Европейският съвет решихме да излезем на пазара всички държави членки, да вземем един голям заем, за да може след тази година на затворени общества да излезем от изхода от Ковид кризата. Хората забравиха. Дойде нов Ковид, ние още план не сме дали", коментира бившият премиер забавянето на Плана за възстановяване и устойчивост: Еврокомисар: България не може повече да отлага решението за промените в ПВУ.

"Часовникът стои на нула. А кметовете седят и чакат да чуят колко ще има в бюджета за техните проекти. Икономиката 20-и месец е надолу", смята Борисов.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес