Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов: Посъветвах Петкова да депозира оставката си в парламента

23 февруари 2018, 13:09 часа • 6563 прочитания

Посъветвах г-жа Петкова да отиде в парламента и да подаде оставката си.

Това заяви пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов във връзка с депозираната оставка от министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Когато са продавани електроразпределителните дружества, ГЕРБ не е съществувал тогава. И ако някой е искал да купува дялове, както сега ни препоръчват, са имали години наред време да ги купят, отбеляза Борисов.

Той поясни, че когато е разговарял сутринта с Теменужка Петкова, тя му е потвърдила, че познава купувачите на българския бизнес на ЧЕЗ. "Аз не бих оставил и ни най-малко съмнение, в който и да е българин, че стоим зад една абсолютно частна сделка. Искам да потвърдя още веднъж, че по никакъв начин ние не сме влияели на тази сделка, защото няма и как. Сделка, проведена между частни компании в Чехия, ние няма как по никакъв начин нито да контролираме, нито да попречим, коментира министър-председателят по повод сделката за продажбата на българския бизнес на ЧЕЗ.

Нито енергийният министър, нито аз, нито който и да било, може да повлияе на подобна сделка, отбеляза още Борисов. Той даде пример с продажбата на Нова телевизия преди дни на чешкия милиардер Петр Келнер и зададе въпрос: "Защо тогава не попитахте ГЕРБ има ли отношение или правителството по тази сделка?", или утре някой може да каже "защо не изкупим на "Нефтохим - Бургас" акциите?", разсъждава Борисов. По думите му България отдавна е пазарна икономика и всички се приели, че частният бизнес е този, който по-добре управлява активите и така в момента работи целият западен свят. 

За да не дам никаква възможност да се влияе върху репутацията на правителството, на мен, на г-жа Петкова, считам, че е честен човек, но няма как да си махнеш 20-годишно приятелство и за това почтеното, правилното и за това я посъветвах - да отиде в парламента и да обяви оставката си. Като се върна, ще се срещна с коалиционните партньори, ще предам, това, което мисля, и ще вземем заедно решение след това кой да я замести", коментира още Борисов по темата.

Премиерът каза, че чешкият му колега Андрей Бабиш го е уведомил за сделката с продажбата на ЧЕЗ.

Стабилна ли е коалицията?

Те не са лесни партньори, но това е изборът на българския народ. Знам им характерите, но аз винаги съм се опитвал да ги успокоявам и да търсим баланс и разбирателство. Няма други варианти - това са Патриотите и ние, коментира в отговор на въпрос премиерът за стабилността на управляващата коалиция. 

България в Шенген

Аз мисля, че по летищата и по морските ни граници могат незабавно да ни приемат в Шенген. Там риск няма. Егоистичният риск идва от сухопътните граници, уточни Борисов защо все още страната ни е пред чакалнята на Шенгенското пространство.

По думите му, ако ние станем шенгенска външна граница и преминат мигрантите през нас, те вече до Амстердам, няма къде да ги спират и затова преди малко ви заговорих за релокацията, която има обратен процес. "Не е дали ще вземем 100 или 200 мигранти, а какво би станало при един такъв проблем - при неработещо споразумение с Турция. Затова много държави от вътрешността на Европа именно от това се страхуват в момента да кажат и България на суша да влезе в Шенген", коментира премиерът. Той за пореден път отбеляза, че България и Румъния трябва заедно да влязат в Шенген.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес