Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов не е най-споменаван в предизборната кампания, медиите не мобилизират избиратели

02 декември 2016, 07:14 часа • 1597 прочитания

Бойко Борисов не е най-споменаваното име на политик по време на кампания преди избори. Това показа традиционният мониторинг на фондация "Медийна демокрация" и агенция "Маркет Линкс", изготвен за президентските избори.

Премиерът в оставка е трети в класацията за най-обсъждани политици след кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева и на БСП Румен Радев. 45 на сто от всички материали са били за Цачева. След Борисов в списъка са Трайчо Трайков и Красимир Каракачанов, уточнява в. "Сега".

Според председателя на "Медийна демокрация" Орлин Спасов медиите вече не са основният фактор за мобилизиране на избирателите, което се доказвало от положителния образ на Цачева в трите национални телевизии и комичните коментари, които тя е събрала в социалните мрежи. "Не бива да забравяме безмилостния хумор към нея във Facebook", коментира той. "Медиите имат все по-важен контрапункт в други канали, където гражданите директно вземат думата и изразяват отношение".

В рамките на кампанията са анализирани bTV, Нова телевизия и БНТ и 10 онлайн медии. Общият брой на материалите е над 3700. Най-често на гласоподавателите са говорили представители на социологическите агенции, следвани от Цветан Цветанов, Цачева, ЦИК и Румен Радев. Основната тема за Цачева е ГЕРБ, след това ЕС и едва накрая основният й опонент Румен Радев. За Радев тема №1 е националната сигурност, следвана от Бойко Борисов, Цачева и т. н. Веселин Марешки се занимава често с Цачева, Радев и особено много с Илияна Йотова. Трайчо Трайков говори за Цачева, Радев, Борисов, ГЕРБ и БСП, като при него ЕС и НАТО са на по-заден план.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес