Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов мъдри стабилността на Балканите с други премиери от региона (ВИДЕО)

09 декември 2017, 13:27 часа • 3006 прочитания

Започна официалната среща на министър-председателя Бойко Борисов с президента на Сърбия Александър Вучич, с премиера на Гърция Алексис Ципрас и с министър-председателя на Румъния Михай Тудосе. На нея те обсъждат развитието на икономическото сътрудничество, укрепването на регионалната стабилност и подкрепата за интеграцията на държавите в региона.

Сърбия винаги е била неразделна част от Европа и е в сърцето на Европа. Балканите са натоварени с история, войни, кръвопролития. Ние 130 години след това отново си говорим за това как да устроим така Балканите, че хората да живеят по-добре. Това каза премиерът Бойко Борисов в Белград, предаде специалният пратеник на БГНЕС в сръбската столица.

Аз запознах колегите със срещата в София с лидерите на Западните Балкани, с това, което работим по коридорите 8 и 10, което не носи риск за ЕС, а народите на Балканите имат възможност да видят, че не само сме част от Европа географски, но и сме неразделна част от тях. Ние всички заедно не трябва да генерираме проблеми, трябва да покажем мъдрост, че сме си научили уроците от историята, добави Борисов.

ЕС има едни мъдри, прогнозируеми, сигурни Балкани, които не генерират проблеми, а желаят да спазват всички правила, които европейската демокрация налага - върховенство на закона, инфраструктура, правила, по-високи доходи за хората. Нашата дружба не е насочена срещу никоя страна – тя е да даде повече възможност за повече инвестиции и повече строежи в Балканите. Там, където се строи, там няма войни, категоричен е Борисов.

Лозанският договор е крайъгълен камък за Балканите. Това каза от своя страна гръцкият министър-председател Алексис Ципрас.

"Не трябва да има етническа изолация, не трябва да се връщаме към едни времена на разделение. Това ще е пагубно за Европа. Само с уважение на международните закони, включително на Лозанското споразумение, което е крайъгълен камък за нашия регион. Само така можем да постигнем просперитет", заяви Ципрас.Българското председателство ще бъде едно балканско председателство, смята гръцкият премиер.

„Приветствам решението на Бойко Борисов да организира среща през май на ЕС и Балканите. Тази среща ще покаже, че българското председателство ще бъде балканско“, заяви Ципрас, който смята, че тези четиристранни срещи трябва да продължат. „Гърция, България, Румъния и Сърбия могат да изиграят изключително голяма роля за развитието и придвижването напред целия Балкански регион. Това ще даде по-добра перспектива за цяла Европа“, каза Ципрас.

Познавам Сърбия и народа на Сърбия от десетилетия, и винаги съм се чувствал у дома си тук. Интегрирането на Сърбия в ЕС е нещо, за което ние можем да помогнем, защото Сърбия граничи с България, Гърция и Румъния, и сръбското интегриране може да стане чрез обща инфраструктура и обмен между нашите държави. Това каза премиерът на Румъния Михай Тудосе в Белград.

След това присъединяването към ЕС е една последваща формалност. Ние трите държави членки на ЕС ще подкрепим Сърбия по възможно най-добрия начин, ще спомогнем за улесняването по техния европейски път, добави Тудосе.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес