Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов изпрати съболезнователна телеграма до Ахмет Давутоглу

19 март 2016, 16:18 часа • 3204 прочитания

Министър-председателят Бойко Борисов поднася съболезнованията си към близките и семействата на загиналите и отправя пожелания за бързо възстановяване на ранените.

Това се посочва в съболезнователна телеграма изпратена от премиера Бойко Борисов до турския си колега Ахмет Давутоглу във връзка с днешния терористичен акт в центъра на Истанбул, съобщиха от правителствената информационна служба.

„Правителството на Република България остро осъжда поредната кървава атака, извършена само шест дни след жестокия терористичен акт в столицата на съседна Турция – Анкара, довел до 37 жертви“, пише в телеграмата си министър-председателят.

„В настоящата тежка обстановка на насилие, заливащо приятелска Турция – съюзник в НАТО, най-категорично изразяваме нашата съпричастност с болката и подкрепа за усилията на страната в борбата срещу тероризма“, допълва премиерът Борисов.

"България остро осъжда самоубийствения терористичен акт, извършен днес преди обяд в Истанбул, довел до смъртта на петима и раняването на около 20 граждани, включително чужденци", гласи изявление на министъра на външните работи Даниел Митов, публикувано на сайта на МВнР.

С тъга и възмущение следим днешните трагични събития в най-известната и оживена част от центъра на Истанбул. Само шест дни след кървавата атака в столицата Анкара, отнела 37 живота, в съседна, приятелска и съюзническа Република Турция, отново се дават невинни жертви на терора.

Изразяваме най-искрени съболезнования на близките на загиналите и пожелаваме успешно възстановяване на ранените.

България е съпричастна с усилията на компетентните органи на Република Турция за скорошното разкриване на поръчителите на атентата, се казва още  в съобщението.

При самоубийствения атентат на популярна пешеходна улица в турската метрополия Истанбул днес загинаха четирима души, а други 20 са пострадали, състоянието на трима от които е сериозно.

Губернаторът на Истанбул Васип Сахин обясни, че атентаторът също е загинал, но не е ясно дали той е включен в официалната информация за броя на жертвите.

Атаката е била извършена на популярния булевард „Истиклял“, допълва AFP.

Припомняме, че на 13 март в 18,45 ч. местно време кола се взриви между два автобуса на градския транспорт в Анкара в момент, когато на мястото е имало много хора. Загинаха 37 души, а над 100 бяха ранени.

На 17 февруари т.г. в близост до военно общежитие в централната част на Анкара при атентат загинаха 28 души и бяха ранени 81. Тогава автомобил с експлозиви се взриви до автобус, превозващ военни, спрял на светофарите на булевард Иньоню в центъра на турската столица. Отговорност за атентата пое „Кюрдските свободни соколи” (Kurdistan Freedom Falcons /TAK/) - военна кюрдска група, свързана с ПКК.

На 12 януари в Истанбул загинаха 10 и бяха ранени 17 души, когато камикадзе се взриви до група туристи от Германия. Атентатът стана в близост до спирка на градския транспорт на площад Султанахмет. Загиналите бяха немски граждани. Нападателят се оказа член на Ислямска държава.

В края на февруари стана ясно, че от началото на година турските сили за сигурност са предотвратили 18 самоубийствени атентата. Четири коли бомби са били вкарани на територията на Турция, като са били открити три от тях. Всичките са били натоварени с експлозиви.

 

 

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес