Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бориславова след разпита: Гешев оправдава слабите си резултати с МВР

09 февруари 2022, 16:52 часа • 3575 прочитания

Началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова бе следващата след Кирил Петков, призована на разпит от прокуратурата. На излизане Бориславова обясни, че са я разпитвали дали е присъствала на срещата с Гешев, проведена в петък, както и по какъв начин е изготвен списъкът с имената, които предостави Петков на държавното обвинение.

По думите й е обяснила, че всичко е публична информация:

"Това бе казано и на срещата с главния прокурор. Моето очакване е, след като аз и премиерът бяхме призовани заради това, че четем новините и следим медийните публикации, всеки български гражданин също да бъде призован да даде обяснения защо и как прокуратурата трябва потенциално, ако счита тези данни за основателни, да провежда разследване", заяви тя.

Коментирайки реакцията на прокуратурата, която обяви, че ще изисква информация от МВР и ДАНС във връзка със случая, Бориславова каза: "Това е друг интересен момент, доколкото по време на срещата Гешев обясни слабите резултати в борбата с корупцията с това, че се дължат на работата на съдилищата, следствените служби и МВР и некачественото законодателство, по никакъв начин не свързано с дейността на прокуратурата".

Лена Бориславова бе категорична, че има законово основание прокуратурата да се задейства по статии в медиите. Тя не отговори на въпроса дали преди да предостави информацията на прокуратурата, премиерът е дал списъка и на МВР.

На въпрос защо е изпратен списък с лица и публикации само от определени медии, тя отговори, че "Google така показва, когато се опитваш да търсиш информация".

Припомняме, че Бориславова също бе призована на разпит, тъй като тя присъства на разговора от миналия петък между премиера Кирил Петков и главния прокурор Иван Гешев. Именно по време на този разговор Петков посочи имена и прякори на хора, които според него са в основата на икономическата и криминална престъпност в страната, но срещу тях не са предприети действия за търсене на наказателна отговорност. Петков тогава зададе и въпроси по 9 конкретни теми, сред тях аферата "Мата Хари", разследванията след списъка "Магнитски", казусите "Барселонагейт" и "Осемте джуджета".

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес