Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борислав Сандов за бедствието в Южна България: Необходимо е да се работи за адаптация към климатичните промени

13 декември 2021, 07:10 часа • 3818 прочитания

Новият министър заместник министър-председател и министър на околната среда и водите - Борислав Сандов коментира бедственото положение в Южна България. Ето какво написа той във фейсбук. Публикуваме текста без редактрска намеса. 

Наблюдам с притеснение наводненията в близост до южната ни граница. За мен тези последствия бяха очаквани и именно заради детайлните прогнози за времето отложих пътуването до родния ми град Мадан вчера. Климатичните промени създават условия, в които дъжда се превръща от очаквано благо в неочаквано бедствие. И като време, и като интензитет, и като мащаб. Необходимо е да работим активно за адаптация към климатичните промени. Време е стратегията на държавата в тази сфера, която наскоро бе завършена, да започне да се прилага, като за целта е нужно някой да координира действията в различните институции. За щастие в този случай щетите са само материални, но не знаем дали ще е така следващия път, а той ще е скоро. Бедствия като това ми дават допълнителна мотивация за активни действия в поверения ми ресор на Вицепремиер по климатичните политики в проектокабинета на Кирил Петков.

Сега е важно държавата да обърне внимание на засегнатите хора, чрез съществуващите инструменти, а също така да се направи обстоен преглед за качеството и поддръжката на съществуващата инфраструктура. 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес