Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борислав Сандов: Държавата да обяви Карадере за защитена зона, иначе идват глоби

15 октомври 2014, 15:01 часа • 26084 прочитания

Не е вярно, че няма подадени жалба срещу липсата на ОВОС за инвестиционния проект на „Мадара Юръп” в Карадере (бел. ред. - "Изграждане на луксозен къмпинг" по плана на ЗО "Бяла", гр. Бяла, община Бяла). Това заяви съпредседателят на „Зелените” Борислав Сандов в ексклузивен коментар за Actualno.com.

По думите на г-н Сандов две неправителствени организации, чиито седалища се намират в Бургас, са подали жалба миналия четвъртък (9 октомври) - от Българското дружество за защита на птиците и от Българската фондация „Биоразнообразие“. Ден по-късно (10 октомври) има подадена жалба и от физическо лице в София – директно в екоминистерството. Ако липсата на жалба е била пречка пред министър Светлана Жекова, то такова препятствие не съществува, добави Сандов.

Опитваме да притиснем екоминистерството, което да издаде заповед за обявяване на защитена зона в Карадере – по „Натура 2000”. В края на тази година изтича срокът за защитените зони и ако държавата не се справи със заповедта, то ще има още една наказателна процедура от ЕС срещу България. По ОП „Околна среда” тези процедури вече са над десет, припомни Сандов.

На въпрос на Actualno.com знае ли какви точно са констатираните нарушения в издадения административен акт, с който се оправдава липсата на ОВОС, г-н Сандов посочи, че са изключително много и няма как да изброи всичките. Той даде, обаче, конкретен пример – категоризира се като къмпинг нещо, което е на три етажа – бетонна постройка. Това просто не е къмпинг, категоричен беше Сандов.

При отмяна на административния акт за Карадере, проектът се връща в начална фаза, уточни съпредседателят на „Зелените”. Той увери, че партията му усилено работи не „на парче” само за Карадере, а като цяло за такъв тип проекти. В случая с Карадере има четири линии на работа – самият ОУП на Бяла, инвестиционното намерение, издадени строителни разрешителни, които са с изтекъл срок и за финал – определянето на проекта за инвестиция от клас А. Очакваме следващата седмица да има среща с регионалния министър и вицепремиер Екатерина Захариева, както и среща с Агенцията за инвестиционно планиране към МИЕ, която отговаря за класовете инвестиции, завърши Сандов.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес