Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бокова: Нужно е по-силно сътрудничество за опазване на културното наследство

14 септември 2017, 16:14 часа • 964 прочитания

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова изнесе реч при откриването на Генералната асамблея на Blue Shield International, състояла се във Виена, Австрия на 13 септември т.г., в присъствието на заместник-кмета на Виена Йохан Гуденус и временния президент на Blue Shield International, Карл фон Хабсбург-Лотринген.

„ЮНЕСКО и Blue Shield International споделят обща цел“, заяви генералният директор на публичната пленарна сесия.

„Стремим се да защитим културните ценности и културното наследство на човечеството“,  продължи Бокова, подчертавайки, че това е нещо повече от културен въпрос, „това е за подновяване на основните инструменти за изграждане на мир и сигурност.“

Генералният директор на ЮНЕСКО направи преглед на напредъка, постигнат с ратифицирането на Хагската конвенция на ЮНЕСКО от 1954 г. за защита на културните ценности в случай на въоръжен конфликт, от 128 държави, включително и от Обединеното кралство съвсем наскоро, което Ирина Бокова приветства като знак за подновения ангажимент на страната към мандата и работата на ЮНЕСКО.

„Това е истинско свидетелство за ново глобално признание на ролята на културното наследство в съвременните конфликти и нашата роля е да превърнем това ново съзнание в ефективни мрежи, правоприлагащи инструменти и конкретни защитни мерки“, каза Бокова, припомняйки последните програми, водени от ЮНЕСКО за обучение на военни служители, полицейски сили и митнически служители в тази област.

„От 1954 г. до сега изминахме дълъг път и все пак повече от всякога трябва да се стремим към мир“, допълни тя, призовавайки за по-силна координация между всички участници и за по-задълбочено сътрудничество между военни, съдебни, хуманитарни и културни експерти.

Позовавайки се на неотдавнашното включване на историческия център на Виена в Списъка на застрашеното световно културно наследство, генералният директор припомни значението на града като „сърце на европейския дух и култура“ и изрази готовността на ЮНЕСКО да работи с Австрия за прилагане препоръката на Комитета за световно  наследство, за да се гарантира опазването на града за бъдещите поколения.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес