Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Божидар Божанов: ЦИК има трайна практика да не приема онлайн заявления

02 септември 2024, 10:22 часа • 1216 прочитания

ЦИК има трайна практика да не приема онлайн заявления, като нито ЦИК, нито районните комисии, въпреки законовото задължение, ползват Системата за сигурно електронно връчване. Това написа във "Фейсбук" Божидар Божанов, бивш министър на електронното управление и настоящ заместник-председател на парламентарната група на ПП-ДБ в парламента. 

Повод за думите му е напрежението около регистрацията на двете фракции на ДПС. Разривът в движението доведе до това две фракции на една партия да се състезават кой първи ще я регистрира в ЦИК. Снощи в полунощ от лагера на Делян Пеевски съобщиха, че в 00.05 часа на 2 септември 2024 г.са подали електронно подписано заявление за регистрация за предстоящите избори за 51-во Народно събрание. От фракцията на ДПС - Доган пък нарекоха това съобщение "поредното АЛА Пеевски". ОЩЕ: Безпрецедентно: ЦИК се събира извънредно, за да реши какво ще прави с двете фракции на ДПС

Кой е прав?

"Критикувал съм ЦИК многократно за този отказ да спазват закона", посочва Божанов. Той обаче отбелязва, че за конкретния случай дори Законът за електронното управление предвижда изключения, тъй като част от изискуемите документи са нужни в оригинал. 

Проблемите в ДПС и БСП

Божанов направи коментра за ситуациите в двете партии, които той нарече шумни разриви.Според него те показват, че политическата криза се разраства.

"А основна причина за нея е системният отказ от реални реформи на антикорупционните институции, които, ако работеха, щяха да позволят на партиите да спорят за политики и приоритети, а не за задкулисно завладяване, подкупи и нерегламентирани влияния", смята депутатът. ОЩЕ: Може ли ДПС на Пеевски да се регистрира с електронен подпис? Говори Стоил Цицелков 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес